ING in gesprek over verkoop van Duitse hypotheekdochter

ING wil zijn meerderheidsbelang in de Deutsche Hypothekenbank verkopen. De bankverzekeraar meldde vrijdag onderhandelingen te voeren over de verkoop van 83,7 procent in het Duitse beursgenoteerde bedrijf, dat voornamelijk grote commerciële leningen verstrekt en op de beurs ruim een half miljard euro waard is. Niet bekend is wanneer het concern tot een overeenkomst denkt te komen.

De bank- en verzekeringsinstelling maakte de onderhandelingen gisteren bekend na een publicatie in de Britse zakenkrant Financial Times dat de Amerikaanse investeerder J.C. Flowers in gesprek is met ING over aankoop van de Duitse hypotheekbank.

Flowers is in Nederland bekend van zijn overname van NIBC, de voormalige Nationale Investeringsbank. Hij betaalde, samen met een consortium van beleggers, vorig jaar 2,1 miljard euro voor de Nederlandse zakenbank. ING wilde vrijdag niet bevestigen of er met Flowers wordt onderhandeld.

De interesse van Flowers zou samenhangen met andere plannen die de investeerder heeft in Duitsland. Hij zou tevens een belang van 27 procent in HSH Nordbank willen kopen. De waarde van dit belang wordt geschat op meer dan 1,1 miljard euro.

De ambities van de Amerikaan, een voormalige bankier van Goldman Sachs, zouden een beursgang van NIBC versnellen. Verwacht wordt dat de Nederlandse zakenbank al deze herfst zijn debuut zal maken op het Damrak.

De aandelenkoers van de Deutsche Hypothekenbank schoot gisteren omhoog. Het aandeel sloot vrijdag 27 procent hoger. Deutsche Hypothekenbank is nog een erfenis van het Duitse BHF dat ING in 1999 voor 3,4 miljard euro kocht, toen de op vijf na grootste bank van Duitsland. BHF kreeg veel last van de recessie in Duitsland en leed in 2003 een verlies van 105 miljoen euro.

ING probeerde sinds eind 2002 de bank al weer te verkopen. In 2004 lukte dat en werd het grootste gedeelte verkocht aan de Duitse bank Sal. Oppenheim. Het belang in de hypotheekbank viel buiten die transactie.

Deutsche Hypothekenbank had eind vorig jaar een vermogen uitstaan van 33,2 miljard euro, inclusief een hypotheekportefeuille van bijna 8 miljard euro. Het Duitse dochterbedrijf van ING heeft een beurswaarde van 517 miljoen euro en boekte vorig jaar een nettowinst 48,6 miljoen euro.

ING zegt het aandelenpakket te willen afstoten om geld vrij te maken voor investeringen die meer opleveren.