Hittegolf maakt plaats voor wateroverlast

Zeeland en het oosten van het land hadden gisteren te kampen met aanzienlijke wateroverlast. In de eerste dagen van augustus is in Zeeland ongeveer 150 millimeter regen gevallen. In Oost-Nederland viel op sommige plaatsen 50 millimeter in twee uur.

Sommige boeren die tegen waterschade verzekerd zijn, hebben zich reeds op de derde dag van augustus bij een verzekeraar gemeld. Vooral voor boeren die aardappelen en uien telen, wordt het spannend. Zij hopen dat het KNMI gelijk krijgt met zijn verwachting dat er de komende tijd minder regen valt en dat de temperaturen stijgen.

In het oosten van Drenthe veroorzaakte zware regenval gisteren flinke overlast. In onder meer Borger en Emmen liepen straten onder. Op het SIVO-festival in Odoorn stonden de grote galatent en het gehele terrein vol water, maar door ingrijpen van de organisatoren en de brandweer hoefde het festijn niet te worden afgelast.

De brandweer van Leeuwarden en personeel van de gemeente zijn de gehele nacht van donderdag op vrijdag in touw geweest om de gevolgen van de wateroverlast te bestrijden. In de Friese hoofdstad liepen straten onder, waardoor onder meer de Zwettetunnel en enkele fietstunnels moesten worden afgesloten. De gemeente waarschuwde voor gevaarlijke situaties, doordat putdeksels waren weggespoeld.

Het koele weer en de vele regen doet velen bijna vergeten dat een week geleden evenementen wegens het extreem warme weer werden afgelast of aangepast. Juli leverde dit jaar in De Bilt een gemiddelde etmaaltemperatuur op van 22,3 graden tegen 17,4 normaal. Daarmee werd het record van juli 1994 gebroken. Pijnlijk voor de nu getroffen Zeeuwse boeren is dat de hoogste temperatuur (37,1 graden) uitgerekend werd gemeten in de Zeeuws-Vlaamse plaats Westdorpe.

Ondanks de relatief lage temperaturen van dit moment zal de zomer van 2006 volgens het KNMI echter zeker in de toptien van warmste zomers sinds het begin van de registraties komen. Op 2 augustus was het gemiddelde nog altijd 19,4 graden. Dat is 0,7 graden meer dan in 1947, de warmste zomer tot nu toe. (ANP)