Het spookt nog niet in het nieuwe AZ-stadion

Het publiek zong „Dirk bedankt” bij de officiële opening van het nieuwe AZ-stadion. De lange ‘lijdensweg’ van de suikeroom heeft geresulteerd in een fraai bouwwerk in Alkmaar. Nu nog een goed elftal.

AZ-fans bij het onderkomen vlakbij de A9. (Foto Jörgen Krielen) Alkmaar 04-08-2006/© Jorgen Krielen/ Opening-offici‘le ingebruikname van D.S.B. Stadion Krielen, Jorgen

Toen Dirk Scheringa gisterochtend in de auto zat naar zijn kantoor in Wognum, realiseerde hij zich pas echt dat er voor hem een droom was uitgekomen. De bouw van het nieuwe AZ-stadion in Alkmaar is voltooid en het resultaat mag er zijn. Maar de lange weg die moest worden bewandeld om tot de realisatie van het fraaie voetbalpaleis te komen heeft Scheringa heel wat grijze haren gekost.

De openingswedstrijd van gisteren tussen AZ en Arsenal kwam vier jaar later dan gepland. Dit door allerlei juridische gevechten en inspraakprocedures. Protesterende winkeliers uit de binnenstad probeerden – deels met succes – te voorkomen dat er een buitenring met winkels om het stadion werd gebouwd. De vertraging van de bouw heeft uiteindelijk een verlies opgeleverd van veertig miljoen euro, zo becijferde Scheringa gisteravond. De directeur van sponsor DSB Bank rekent dan de inkomstenderving mee op gebied van business-seats en recettes die AZ had door de oude accommodatie. De vervallen, sponsoronvriendelijke Alkmaarder Hout bood onderdak aan nog geen negenduizend toeschouwers. Als hij zelf en zijn bedrijf niet financieel waren bijgesprongen zou AZ niet meer hebben bestaan, beweert Scheringa.

Hoe anders is het heden. Het fonkelnieuwe stadion, dat 45 miljoen euro heeft gekost, kan zeventienduizend bezoekers herbergen. Bij het leggen van het fundament is rekening gehouden met een uitbreiding naar 23.000 of zelfs 30.000 zitplaatsen. Alle business-seats en gewone stoelen zijn voor het komende seizoen verkocht.

Scheringa zegt dat het resultaat zijn verwachtingen overtreft. Het stadion ligt direct aan het einde van de A9, waar de snelweg overgaat in de stad Alkmaar. Het kent een fraaie vormgeving en onderscheidt zich hiermee van andere accommodaties van dezelfde grootte als die in Groningen en Utrecht. De kleur is rood. Althans op de tribunes en in de vele royale zalen. Aan de buitenzijde is ook zwart en wit zichtbaar. Scheringa: „Net als op mijn kantoor hebben we hier voor zachte en natuurlijke kleuren gekozen. Rood en wit komt zo op je af.” Een bruin café en Art Deco moeten de steriele sfeer van een nieuw gebouw zien te verdrijven.

De tribunes zijn ruim opgezet. Voor optimaal zicht is het stadion in een ovaal gebouwd. Op de eretribune kan de bezoeker plaatsnemen in vorstelijke fauteuils. De toeschouwers zitten door een gracht, die toegang biedt tot de vakken, niet heel dicht op het veld. Maar de afstand tussen de kijker en de voetballer is alleszins acceptabel.

Toch spookte het bij de openingswedstrijd nog niet in het DSB Stadion. De uit De Hout bekende ‘klapwaaiers’ moesten voor de sfeer zorgen. Op een gegeven moment zong een fanatiek, ontevreden deel van de AZ-fans: „Ajax-publiek”. Kennelijk bedoeld voor de nieuwe supporters.

De tegenvallende openingsceremonie en de teleurstellende sportieve ouverture werkten een opgewonden stemming ook niet in de hand. AZ verloor kansloos met 0-3 van Arsenal dat zes WK-deelnemers had thuisgelaten. Er viel nog weinig lijn te bespeuren in de geheel gerenoveerde ploeg van Louis van Gaal. De trainer weet dat aan het ongunstige moment van de openingswedstrijd. Die was namelijk gepland net na een zwaar trainingskamp in De Lutte. AZ, dat voor het eerst sinds lange tijd weer in een 4-4-2-formatie speelde, lijkt aan creativiteit te hebben ingeboet. Op de vleugels werden de hoogstandjes van de vertrokken Tarik Sektioui (FC Porto), Kenneth Perez (Ajax) en Stein Huysegems (Feyenoord) gemist. En op het middenveld heeft het technisch vernuft van Barry van Galen plaatsgemaakt voor het loopwerk van Simon Cziommer (ex-Roda) en Joey Gudjonsson (ex-Leicester City). Slechts de invallers Moussa Dembélé (ex-Willem II) en Maarten Martens (ex-RKC) vielen in positieve zin op. Ook Gijs Luirink, afkomstig van FC Groningen, maakte geen slechte indruk als de nieuwe secondant van Joris Mathijsen in het centrum van de defensie. Hij heeft Barry Opdam verdrongen. De oud-international mag zelfs op zoek naar een nieuwe club. Heeft AZ nu wel een mooi stadion, maar geen goed team?

De trotse voorzitter Dirk Scheringa maakt zich geen zorgen. Hij wijst erop dat er ruim is geïnvesteerd in talentvolle jonge spelers. „Vaak wordt er bij clubs wel veel geld gestoken in een nieuw stadion, maar niet in het elftal. Wij hebben dat juist proberen te voorkomen.”

Scheringa’s streven is er nu opgericht de organisatie van AZ verder uit te bouwen tot een stabiel voetbalbedrijf. En ooit hoopt hij nog eens landskampioen te worden met de club uit Alkmaar. Dat zal voor hem weer net zo’n emotioneel moment opleveren als gisteravond. Bij het hijsen van de vlag, de officiële opening, kreeg Scheringa het even te kwaad. „Ik had moeite om mijn tranen binnen te houden”, erkende de suikeroom.

    • Erik Oudshoorn