Europese werkgevers mogen rokers weigeren

Werkgevers uit de Europese Unie mogen in hun vacatures aangeven dat rokende sollicitanten geweigerd worden. Volgens Europees commissaris V. Spidla van werkgelegenheid worden met zulke voorwaarden geen regels overtreden.

Spidla verkondigt dit standpunt in een brief aan europarlementariër C. Stihler waar de Britse zakenkrant Financial Times uit citeert. Spidla, die ooit premier van Tsjechië was, stelt dat Europese regels alleen discriminatie verbieden op grond van ras, leeftijd, sekse, religie, leeftijd of handicap. Roken valt daar volgens hem niet onder.

De Schotse sociaal-democraat Stihler had Spidla vragen gesteld naar aanleiding van een Iers callcenter dat in mei van dit jaar een vacature opstelde waarin rokers geweigerd werden. De Ierse autoriteiten stelden vast dat met die advertentie geen wetgeving werd overtreden.

Volgens de directeur van het Ierse telefoonbedrijf zijn rokers asociaal en hebben ze een hoger ziekteverzuim. Hij verklaarde dat rokers, ook als ze niet roken, een stank verspreiden die ondraaglijk is voor andere collega’s. „Als die mensen al die waarschuwingen en bewijzen dat roken slecht is voor de gezondheid negeren, hebben ze wat mij betreft niet het intelligentieniveau waar ik naar op zoek ben. Roken is idioot.”

De Wereld Gezondheids Organisatie WHO maakte eerder dit jaar bekend dat zij sollicitanten die roken niet langer zal aannemen voor werkplekken op het hoofdkantoor in Geneve.

Commissaris Spidla studeert nog op voorstellen om werknemers beter te beschermen tegen passief meeroken.