Ethiek

Zijn Nederlandse wielrenners slimmer dan hun Duitse, Spaanse en Italiaanse collega’s? Zijn ze moreel hoogstaander? Zijn ze gieriger of hypocrieter? Ik denk het laatste. Jan Ullrich zou in een jaar voor meer dan 35.000 euro aan dopingmiddelen hebben betaald. Dan denken de Bram Tankinkjes algauw: laat maar. Zoveel mag hun vrouw niet eens kosten. Als ze al iets in hun donder gooien dan moet het wel voor een habbekrats.

Zijn Nederlandse sportartsen slimmer en moreel hoogstaander dan hun Duitse, Franse en Spaanse collega’s? Niet in de tijd van Cees Priem, zij het dat de TVM-ploeg onder medisch toezicht stond van dokter Mikhailov. Dat het vrij rustig is aan het Nederlandse dopingfront heeft minder met moraal dan met gebrek aan klasse te maken. Wij hebben geen Ronderenners meer. Erik Breukink was de laatste en die is, zoals bekend, ooit met de hele PDM-ploeg doodziek uit de Tour gestapt. Het heette dat er bedorven kip in het spel was. Ik houd het op een chemische chachacha in een infuus.

Om Veenendaal-Veenendaal uit te rijden heb je geen bloedtransfusie nodig. De Amstel Goldrace is lastiger, maar ook weer geen 35.000 euro aan dopinggeld waard. Het succes van de Rabobank in de laatste Tour was te danken aan buitenlanders: Mentsjov, Rasmussen, Freire. Waar Mentsjov en Rasmussen het hele jaar uithangen is een staatsgeheim. Oscar Freire is beter traceerbaar: hij verblijft in Zwitserland, maar wel met een persoonlijke (Spaanse) soigneur. Om maar te zeggen, Nederlandse sportartsen doen er niet zoveel toe.

Vandaag wordt het resultaat van de contra-expertise van het B-staal van Floyd Landis bekendgemaakt. Voor de renner zelf is het niet meer dan medisch surrealisme. Hij heeft een batterij advocaten in stelling gebracht die zijn gele trui tot in lengte van jaren zullen verdedigen. Floyd mag er dan wel uitzien als een gereformeerde lobbes, hij is een man van de wereld. Zoals ook bleek de avond voor de helse bergetappe naar Morzine toen hij vier whisky’s achterover sloeg.

De internationale wielerbond verdient wel een lesje. Van die incestueuze herenclub deugt niets. Ballotageproleten van het ergste soort. Zo kom je ze bij golfclubs niet tegen. Wat erger is, ze hebben niet eens respect voor het recht van de renner. Er wordt vanuit de UCI gelekt. Deze week nog naar The New York Times die vrolijk onthulde dat de verhouding van Landis’ testosteronwaarde 11 tegen 1 bedroeg. Detail: het van buitenaf toegevoegde testosteron was deels van synthetische aard.

Wat moet je dan nog met een contra-expertise?

Niet Floyd Landis, de UCI moet voor de rechter worden gedaagd, wegens ernstige privacyschending. Opportunistische bobo’s zijn aan de haal gegaan met de intieme eer van een lichaam. Niet om de sport te zuiveren, nee, omdat ze zo graag in hun nikserigheid serieus worden genomen als bevlogen ethici. De UCI heeft er een traditie van gemaakt om de eigen aanhang in opspraak te brengen. Ik begrijp niet dat ploegleiders en renners nog steeds niet begonnen zijn aan een stalinistische zuivering van deze patserige bestuurskliek. En waarom zijn nationale wielerfederaties zo slaafs in de onderdanigheid? Omdat ze weleens een reisje willen maken en in een vijfsterrenhotel slapen? Mevrouw mag uiteraard ook mee.

Onze ethische scherpslijper Joop Atsma is ook zo’n fan van de UCI. Liever op de schoot bij Hein Verbruggen dan bij Jan Peter Balkenende. Allicht: Hein is van de wereld, Jan Peter is het dorp. Zou het tot het CDA-lid zijn doorgedrongen dat het bobo-gedrag van de UCI nog perverser is dan dat van het IOC? De samenleving kan niet zonder hypocrisie, sportbonden ook niet. Maar wees professioneel in schijnheiligheid. Laat Landis zelf in het mes van zijn B-staal lopen voor je de mysterieuze cosmos der ingewanden van de Tourwinnaar op straat gooit.

Mijn hart breekt als ik nu aan Edita Rumsas denk. De vrouw van wielrenner Raimondas werd in 2002 op weg van de Tour naar haar Italiaanse huis onderschept met een lading doping. Edita zat maanden in een Franse gevangenis. Raimondas liet per fax weten dat de doping bestemd was voor zijn zwaar zieke schoonmoeder. De UCI liet Edita schaamteloos in de cel zitten. Vrouwen, pardon, wijven van renners zijn niet van de club. Raimondas werd uiteraard geschorst, toen zijn carrière al voorbij was.

    • Hugo Camps