‘ElBaradei partijdig in conflict met Iran’

Mohamed ElBaradei, directeur-generaal van het internationale atoomagentschap IAEA, stelt zich partijdig op in het internationale conflict over de plannen van Iran om een kernmogendheid te worden.

Dat zeggen critici van ElBaradei vandaag in het maandblad M van deze krant. Amerikaanse en Europese critici verwijten de Egyptenaar dat hij Teheran teveel ruimte geeft. Op een bijeenkomst in het instituut Clingendael in mei zei ElBaradei, tot verbazing van de aanwezige Europese diplomaten: „Iran heeft gezien dat anderen in de regio kernwapens ontwikkelden en een voorkeursbehandeling kregen. En nu wil de internationale gemeenschap verhinderen dat Iran een verrijkingsproces opzet, wat onder het non-proliferatie verdrag is toegestaan.”

Ook zei de directeur-generaal: „Geef zo’n land veiligheidsgaranties, zodat het geen reden heeft om een kernwapen te ontwikkelen.’’ Zijn voorganger Hans Blix is het inhoudelijk met ElBaradei eens maar zegt over diens optreden: „Een directeur-generaal moet geen uitspraken doen die als partijdig kunnen worden uitgelegd.’’

Het atoomagentschap is opgericht in 1957 om de verspreiding van kernwapens tegen te gaan. Inspecteurs controleren nucleaire installaties in de landen die het non-proliferatie verdrag hebben ondertekend. Het verdrag verbiedt landen die geen kernwapens hebben deze te ontwikkelen.

Iran heeft het verdrag ondertekend, maar werpt steeds meer belemmeringen op voor de inspecties. De VS en Europa vermoeden dat Teheran werkt aan de ontwikkeling van een kernwapen.

ElBaradei wordt al langere tijd gewantrouwd door de VS. Vorig jaar trachtte Washington zijn herbenoeming te voorkomen. Ook Pierre Goldschmidt, voormalig vice-directeur-generaal bij het atoomagentschap, vindt dat IAEA’ers zich niet met politiek moeten inlaten.

Het trauma: maandblad M