Een hommel is een warmbloemig dier

Een hommel is een warmbloemig dier Aardhommels houden van de warmte. Als koudbloedige dieren zijn zij afhankelijk van de omgevingstemperatuur; hoe warmer hoe actiever zij kunnen zijn. Britse wetenschappers hebben nu in een laboratoriumexperiment laten zien dat hommels een duidelijke voorkeur hebben voor warme bloemen. De hommels konden kiezen tussen roze en paarse kunstbloemen waaruit zij suikerwater konden nuttigen. Eén kleur kunstbloemen werd verwarmd tot een temperatuur die vier tot elf graden boven de omgevingstemperatuur lag. De hommels hadden telkens een duidelijke voorkeur voor de warme bloemen, of de kleur ervan nu roze of paars was. Hoe warmer de bloem, hoe sterker de voorkeur. Op de foto een infraroodopname van een hommel op een bloem; de helderste tinten geven de hoogste temperaturen aan. (SV) Foto Universiteit van Würzburg Universiteit van Würzburg

Aardhommels houden van de warmte. Als koudbloedige dieren zijn zij afhankelijk van de omgevingstemperatuur; hoe warmer hoe actiever zij kunnen zijn. Britse wetenschappers hebben nu in een laboratoriumexperiment laten zien dat hommels een duidelijke voorkeur hebben voor warme bloemen. De hommels konden kiezen tussen roze en paarse kunstbloemen waaruit zij suikerwater konden nuttigen. Eén kleur kunstbloemen werd verwarmd tot een temperatuur die vier tot elf graden boven de omgevingstemperatuur lag. De hommels hadden telkens een duidelijke voorkeur voor de warme bloemen, of de kleur ervan nu roze of paars was. Hoe warmer de bloem, hoe sterker de voorkeur. Op de foto een infraroodopname van een hommel op een bloem; de helderste tinten geven de hoogste temperaturen aan. (SV)