Dieren

Dit Chinese restaurant in Beijing (‘Lekker Eten in De Hoofdstad’) heeft vis op het menu. Meestal verkoopt uitgestalde etenswaar zichzelf, mits het er lekker vers bij ligt. Loop ik langs een groenteboer die een kistje aardbeien voor zijn zaak heeft staan, dan proef ik het sap al in mijn mond.

Verser dan ‘net nog levend en nu op je bord’ kan niet, dat moet de gedachte zijn achter deze presentatie. In Japan kregen wij ooit een spartelende vis aan een houten spies voorgezet. Er lagen wat stukjes sashimi naast, die zo van zijn lijf waren gesneden. Die opgediende martelpraktijk is voor Japanners hét bewijs van vers.

Van zo’n aquarium in een restaurant krijg ik zelden trek. Integendeel, meestal liggen de vissen naar adem te happen, als ze niet al op apegapen liggen. Het is maar wat je onder vers verstaat.