De official (Serie)

De arbiter meet met een uitschuifbare duimstok de afstand tussen de ballen en het peilballetje, de ‘but’. Foto Freddy Rikken 27/6/2006 Scheidrechter petanque Rijswijk Rikken, Freddy

Wedstrijden bij de Rijswijkse petanquevereniging A(micale) B(oule) d’A(rgent), de vrienden van de zilveren bal. Op drie buitenvelden en in de hal zijn wordt er onder de noemer vakantiesextetten driftig geworpen. En bij wedstrijden hoort een scheidrechter, ditmaal gehuld in een T-shirt met daarop in FBI-letters zijn functie. Hij heeft de benodigde bondscursussen gevolgd, is nog actief als speler en krijgt voor zijn diensten drie euro per uur en 25 eurocenten per kilometer; een wedstrijddag duurt gemiddeld tien uur. Spreekt met een zuidelijk accent – maar nog nooit in Frankrijk geweest meneer, spreek zelfs geen woord Frans! – en begeeft zich kwiek, na van een stevige lunch genoten te hebben, naar een meningsverschil op een van de buitenbanen. Draagt daarvoor een tasje met daarin een uitschuifbare duimstok (van Franse makelij), een passer, een voelmaat en een spelregelboekje van 26 pagina’s dik met daarin de 35 hoofdregels. En een doekje om ’s mans knieën tegen het scherpe gravel te beschermen. Hij dient ruzies te sussen, kan desnoods na het gooien met of stiekem verleggen van de ballen licenties innemen. Tijdens het spel zijn mobieltjes, roken en alcohol verboden, er bestaat zelfs de mogelijkheid van een dopingcontrole! Spelen wordt er in principe altijd, zomer en winter, buiten of overdekt. Niet tijdens onweer of als de but – het als eerste geworpen houten peilballetje – door overvloedig regenwater dreigt weg te drijven.

Dit is de tweede aflevering in een serie over officials in de sport.

    • Freddy Rikken