Boogerd start in Ronde van Spanje

Maarten Scholten

Na zijn succesvolle Tour de France wil Michael Boogerd de Ronde van Spanje rijden, als voorbereiding op het wereldkampioenschap in Oostenrijk.

„Ik ben goed uit de Tour gekomen en wil een beetje in gang blijven, om niet te ver terug te vallen voor het naseizoen”, zegt de nationaal kampioen. De Vuelta duurt van 26 augustus tot 17 september. Het WK is een week later.

Met zijn keuze voor de Spaanse ronde kopieert de 34-jarige Boogerd zijn succesjaar 1998, toen hij na een vijfde plaats in de Tour via de Vuelta piekte op het WK in Valkenburg. Een lekke band in de finale schakelde hem uit voor de wereldtitel, hij eindigde als zesde. Dit jaar lijkt het heuvelachtige parcours in het Oostenrijkse Salzburg op zijn lijf geschreven.

Boogerd, na de Ronde van Frankrijk in bijna alle Nederlandse criteriums actief, is niet bang dat een tweede drieweekse ronde dit seizoen hem te veel wordt. „Het alternatief is dat ik de Eneco Tour (voorheen Ronde van Nederland) en de Ronde van Polen doe, dat is qua belasting nauwelijks minder. Bovendien heb je kans dat ik in de Eneco Tour volle bak zou moeten rijden voor een ploegmaat die goed staat. In Spanje kan ik een beetje gas terugnemen en dan weer rustig opbouwen.”

Wel vindt Boogerd dat de wielerkalender in deze periode te vol is met belangrijke wedstrijden. „Vlak na de Tour heb je Hamburg, Ronde van Duitsland, San Sebastian, Eneco Tour, en Ronde van Polen; allemaal ProTour-wedstrijden. Daarna begint de Vuelta. Zeker als je blessures en ziektes in een ploeg hebt, wordt de belasting voor de renners te zwaar. Vergelijk dat eens met een sport als zwemmen. Die hebben veel meer tijd om zich voor te bereiden op belangrijke wedstrijden. Wat dat betreft valt in de wielersport nog veel te verbeteren.”

    • Maarten Scholten