Bloemkool

Nodig: bloemkooleierenfijngehakte verse tuinkruiden (véél dragon)fijngehakte knoflookgezouten botergeroosterd (stok)brood of crostiniolijfolie, avocado, roquefortkleine bolletjes mozzarellakleine tomaatjestapenade van groen of zwarte olijveneen flinke hand gewassen spinazieblaadjes

Pront liggen ze in de winkel, grote blanke bloemkolen, de groente die in ons land het meest wordt verkocht en die nog vaak wordt gegeten zoals mijn grootmoeder en moeder hem klaarmaakten: met een wit papje dat wordt bestrooid met geraspte nootmuskaat. In de zevende druk uit circa 1929 van ‘de Wannée’, het kookboek van de Amsterdamsche Huishoudschool samengesteld door mejuffrouw C.J. Wannée, voorheen lerares aan die inrichting, wordt geadviseerd de bloemkool in de zomer 15 à 20 minuten te koken en in de winter 30 à 40 minuten. In de rupsentijd diende de bloemkool eerst een half uur in water met zout te liggen. Vandaag 3 moderne bloemkool-suggesties.

Voor elk gerecht is één bloemkooltje nodig: De andere genoemde ingrediënten worden voor verschillende gerechten gebruikt.

Eerste gerecht, een hapje bij de borrel: kook kleine roosjes bloemkool in lichtgezouten water beetgaar en hak ze in kleine stukjes. Kook enkele eieren ca. 4 minuten. De dooiers dienen zacht te zijn. Besprenkel de afgekoelde roosjes met wat gesmolten boter en het zachte eigeel. Meng er fijngehakt eiwitten en de fijngehakte knoflook en tuinkruiden door. Schep dit mengsel op crostini, toast, warm (stok)brood of Turks brood.

Het tweede recept is voor een salade: kook de bloemkoolroosjes beetgaar en laat afkoelen. Besprenkel ze met olijfolie. Meng naar smaak verkruimelde roquefort en blokjes avocado door de roosjes.

Het laatste recept is voor een salade of bijgerecht: kook een heel bloemkooltje beetgaar in lichtgezouten water. Leg de uitgelekte bloemkool op een met spinazieblaadjes bedekte schaal. Rangschik de bolletjes mozzarella en tomaatjes er omheen. Verdun groene of zwarte tapenade met olijfolie. Besprenkel bloemkool, mozzarella en tomaat met deze dunne tapenade. Deze tapenade kan ook worden vervangen door met olijfolie verdunde, zelfgemaakte pesto.

    • Anne Scheepmaker