Beiroet geïsoleerd, raket op Hadera

Palestijnen in Gaza-stad met lege grafkisten die dode kinderen symboliseren. Foto AFP Palestinians carry empty coffins representing children killed by Israel in their bombardment of Lebanon and the Gaza Strip during a rally by Hamas members in Gaza City, 30 July 2006. The armed wing of Palestinian president Mahmud Abbas's Fatah faction said it would target the United States and other Western countries after today's Israeli raid on the Lebanese village of Qana where at least 54 people died, most of them children. AFP PHOTO/ HRVOJE POLAN AFP

Bij Israëlische bombardementen in Libanon zijn gisteren zeker veertig burgers om het leven gekomen.

De fundamentalistische shi’itische organisatie Hezbollah bestookte gisteravond de Israëlische kustplaats Hadera, bijna veertig kilometer noordelijk van Tel Aviv. Daar werd alleen schade aan een leegstaande landbouwschuur aangericht, maar nog niet eerder reikten Hezbollah-raketten zo ver – 80 kilometer over de grens – in Israël.

Een dag eerder had Hezbollah-leider Nasrallah aangekondigd dat de Israëlische metropool Tel Aviv zou worden aangevallen als Israël de luchtaanvallen op Beiroet zou voortzetten. Dat gebeurde gisteren op omvangrijke schaal. Gebouwen, bruggen en wegen in Zuid-Beiroet, maar voor het eerst ook gebouwen en bruggen in noordelijk Beiroet werden door F-16’s vernietigd. De wegverbindingen van Beiroet naar het noorden zijn daarmee verbroken.

Hezbollah beantwoordde deze aanvallen in de loop van de middag – na het vrijdagse gebed – met ruim 200 katjoesja’s en Fajr-3-raketten, die zijn voorzien van 60 kilogram zware koppen, waarin 50.000 metalen bolletjes zijn gestopt. Met welke type raket Hadera werd bereikt, is nog niet duidelijk. Het Israëlische leger vermoedt dat Hezbollah heeft getracht Tel Aviv te raken. Hezbollah zou over Zelzal-raketten beschikken, die een bereik hebben van meer dan 100 kilometer.

Waarnemers in New York meldden gisteravond dat er enige vooruitgang zit in het diplomatieke overleg over een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over het conflict. De Verenigde Staten en Frankrijk, die een ontwerp-resolutie voorbereiden, zouden elkaar naderen.

Ondanks internationale druk om tot een staakt-het-vuren te komen, denkt het Israëlische leger dat de operatie – de legertop spreekt nog steeds niet over een oorlog – in Libanon nog „een aantal weken” kan duren. Dat zei gisteren de legercommandant in Noord-Israël, generaal Udi Adam.

De voortdurende raketaanvallen hebben in Israël geleid tot heftige verwijten in de media aan het adres van het leger. Ook premier Olmert wordt bekritiseerd, omdat hij eerder deze week claimde dat een groot deel van de raketten van Hezbollah voor de langere afstand vernietigd waren.

Libanese ziekenhuizen hebben laten weten dat bij de bombardementen van zondag op Qana in Zuid-Libanon 28 doden zijn gevallen, en niet 56 zoals eerst gemeld. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch schaart zich achter deze telling, met de aanvulling dat er nog 13 vermisten zijn.