AGENDA AUGUSTUS

6 Toneel in alle hoeken en gaten

Voor de 59ste keer vindt dit jaar weer het Fringe Festival plaats in de Schotse hoofdstad. Het begon in 1947, toen enkele Schotse en Engelse toneelgroepjes onuitgenodigd kwamen profiteren van de belangstelling die het officiële Edinburg International Festival trok. Sinds die tijd is het Fringe Festival met zijn alternatieve en experimentele programmering alleen maar gegroeid en het is nu groter dan het moederfestival . Vorig jaar werden 1,3 miljoen kaarten verkocht.

9 Inheems volk

Vandaag is de dag van de inheemse volkeren. Met die dag vestigen de Verenigde Naties de aandacht op de problemen waarmee de autochtone bevolking van afgelegen gebieden kampt: discriminatie, geen toegang tot het rechtssysteem, onderwijs of geneeskundige hulp, vaak zelfs geen toegang tot actiegroepen.

21 Saddam weer voor de rechter

De vroegere leider van Irak Saddam Hussein komt opnieuw voor zijn rechters in Bagdad. Hij staat nu samen met zeven medeverdachten terecht voor genocide, aan het einde van de jaren ‘80 gepleegd tijdens de zogeheten Anfal-campagne, waarbij tussen de 50.000 en 200.000 Koerden het leven lieten. De gifgasaanval op Halabja, waarbij 5.000 Koerden omkwamen was een onderdeel van deze campagne, maar daarvoor zal een apart proces worden gehouden.

25 Vliegende Zeeuw

Vooral op en aan het water speelt zich dit jaar het Zeeland Nazomer Festival af. Wagners opera Der fliegende Holländer wordt uitgevoerd op een oude driemaster in de haven van Terneuzen, waarvandaan volgens de legende kapitein Van der Decken uitzeilde met zijn schip, dat nog steeds de zeeën onveilig maakt. Ook: De ondergang van de Titanic op de Hydrograaf, de stoomboot waarmee Sinterklaas aankomt in Amsterdam, bekend van het gelijknamige boek van Allard Schröder.

25 Kunst op komst

De 29ste Amsterdamse Uitmarkt is met 400 optredens van 2000 artiesten voor 500.000 bezoekers in het laatste weekeinde van augustus, het grootste culturele evenement van het land en de opening van het nieuwe kunstseizoen. Locaties zijn dit jaar het Waterlooplein, de Nes (o.a. in het nieuwe Comedy-theater), de Nieuwmarkt en de Dam, waar het slotconcert wordt gegeven door het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Mariss Jansons: de Eerste symfonie van Mahler.

28 The Las Vegas Kid

Pete Sampras gaf vier jaar geleden het goede voorbeeld. Bij de US Open nam een van ‘s werelds beste tennissers ooit afscheid van de wedstrijdsport. De Amerikaan won het toernooi, sloeg vervolgens geen bal meer en kondigde een jaar later bij diezelfde US Open zijn officiële vaarwel aan. Andre Agassi (36) was in 2002 het slachtoffer van Sampras’ dadendrang. Bij de komende editie (28 augustus - 10 september) van het jaarlijkse grandslamtoernooi staat The Las Vegas Kid het Sampras-scenario voor ogen.

28 Dope en bizarre mensen in de woestijn

Het Burning Man Festival uitleggen is volgens de organisatoren net zoiets als aan een blinde uitleggen wat kleur is. Vast staat dat het een samenkomst is van duizenden jongeren die in de Black Rock Desert van Nevada de alternatieve stad Black Rock City stichten. Dope, blote mensen, bizarre kunstprojecten en het in brand steken van een houten pop zijn de kenmerkende ingrediënten van dit festijn. Na een week wordt de stad weer ontmanteld en vertrekken de tijdelijke bewoners zonder een spoor achter te laten.