Aan de afwas

Waarom kunnen mannen de afwasmachine niet inruimen? Volgens de Amerikaanse gezinstherapeut Michael Gurian, die me een beetje een watje lijkt, komt het door een gebrek aan het hormoon oxytocine en de neurotransmitter serotonine, waardoor mannen niet in staat zijn een emotionele band met de afwas te ontwikkelen en ook niet om daarover een goed gesprek te voeren. Ze kunnen er dus niets aan doen.

In mijn omgeving, waar de waarheid soms bikkelhard gezegd wordt, hoor ik wel eens dat vooral schakers de afwas niet behoorlijk kunnen stapelen. Dat lijkt vreemd, want ze worden juist geroemd om hun ruimtelijk inzicht, maar het klopt wel met de theorie van Gurian, die impliceert dat een competitief ingestelde man alleen in een wedstrijd zijn gaven kan ontplooien.

Een wereldkampioenschap afwasmachine inruimen zou door een man worden gewonnen.

Een schaker zonder partner kiest meestal voor de methode van Ludwig Wittgenstein: de afwas opsparen tot er geen kopje meer schoon is, dan alles in de badkuip, een tijdje weken en dan een tuinslang er op voor de restjes.

Lang geleden was er een reclamecampagne ‘Melk moet’ waarvoor bekende Nederlanders op grote foto’s, die je overal in de stad zag aangeplakt, een glas melk dronken. Toen de fotograaf bij Jan Timman kwam was er bij hem geen melkglas te vinden dat al voldoende geweekt was om nog tijdig schoongemaakt te kunnen worden en daardoor werd hij de enige bekende Nederlander in die campagne die zijn melk uit een bierglas dronk.

Oplossing Schaken: 1. Dc5xd6+ Zwart gaf op, want na 1...Kxd6 2. Pc4+ Kc7 3. d6+ zou hij een stuk achter blijven.

    • Hans Ree