Zweden stopt kernreactoren

In Oskarhamn in het zuiden van Zweden zijn woensdagnacht twee kernreactoren stilgelegd omdat ze niet veilig zouden zijn. In Forsmark, ten noorden van Stockholm, werden vorige week ook al twee kernreactoren uitgeschakeld, nadat kortsluiting had plaatsgevonden in de noodstroomvoorziening voor het koelsysteem.

Volgens de Zweedse Kernenergie Inspectie (SKI) zijn de reactoren in Oskarhamn uitgeschakeld omdat „niet bewezen kon worden dat hetzelfde probleem [als in Forsmark] niet ook hier zou kunnen plaatsvinden”. De veiligheidssystemen worden nu nagekeken.

De voormalige directeur van Forsmark, Lars-Olov Höglund, heeft kritiek geuit op de centrale. Volgens hem had er een ramp kunnen gebeuren doordat een kernreactor door gebrek aan koeling binnen twee uur kan gaan smelten. De SKI zegt dat hiervan geen sprake was, omdat twee van de vier reserve-generatoren nog werkten en er ook nog gasturbines in de centrale staan die in geval van nood energie kunnen leveren.

Greenpeace in Zweden heeft de regering gevraagd de sluiting van te alle tien Zweedse kernreactoren te overwegen. Ook wil de milieuorganisatie een onderzoek naar een mogelijke „generieke fout” in de noodstroomvoorziening van de reactoren. De Milieupartij wil een onafhankelijk onderzoek naar nucleaire veiligheid. Zweden heeft eerder te kennen gegeven de komende jaren alle kerncentrales te willen ontmantelen. In 1992 en 1993 sloten meerdere Zweedse reactoren voor langere tijd, nadat ernstige gebreken in onder andere het koelsysteem waren ontdekt.

De centrales in Forsmark en Oskarhamn leveren samen circa een kwart van de elektriciteit in Zweden. Volgens het Zweedse Energie Agentschap is het onwaarschijnlijk dat het land nu zonder stroom komt te zitten. In de zomer wordt veel energie in Zweden uit waterkracht gewonnen. Als de reactoren tot de winter gesloten blijven, zou dat wel problemen kunnen veroorzaken, aldus het agentschap.