Zweden legt na storing twee kernreactoren stil

Twee van de tien kernreactoren in Zweden zijn gisteren stilgelegd omdat ze niet veilig zouden zijn. De kerncentrale in Oskarshamn, in het zuiden van Zweden, sloot twee van zijn drie reactors. Vorige week werd ook al een kernreactor stilgelegd in Forsmark, ten noorden van Stockholm.

De twee reactoren in Oskarshamn werden gesloten nadat het bedrijf dat de centrale beheert zei dat hun veiligheid niet gegarandeerd kon worden. De reactor in Forsmark werd stilgelegd nadat er kortsluiting was in de noodstroomvoorziening. Forsmark levert een zesde van de elektriciteit in Zweden.

De Zweedse Kernenergie Inspectie (SKI) heeft een noodvergadering ingelast na de incidenten in de kerncentrales. Volgens SKI woordvoerder Anders Bredfell blijven de reactoren gesloten totdat de autoriteiten hebben bepaald of in de noodgenerator ook kortsluiting kan ontstaan, net als in Forsmark. De Zweedse autoriteiten willen de veiligheidssystemen nakijken, maakten zij bekend.

Greenpeace in Zweden heeft de regering gevraagd te overwegen om alle Zweedse reactoren uit te schakelen. Ook wil de milieuorganisatie een onderzoek naar de noodstroomvoorzieningen. Volgens Martina Krüger van Greenpeace is vooral het incident in Forsmark „ernstig”, omdat het aantoonde dat „het smelten van de kern” snel kan plaatsvinden.

„Toen de generator niet meteen aansloeg voor noodkoeling, realiseerden de autoriteiten zich dat er een probleem met de stroomtoevoer was en dat dat wellicht voor alle reactoren zou gelden”, aldus Krüger.

Na de sluitingen in Oskarshamn en Forsmark zijn vijf van de tien kernreactoren in Zweden nog open. Een andere reactor in Forsmark en een bij de kerncentrale in Ringhals waren eerder gesloten voor het jaarlijkse onderhoud.

Maar volgens Urban Bergstrom, een analist voor het Zweedse Energie Agentschap, is het onwaarschijnlijk dat het land nu zonder stroom komt te zitten. Tijdens de zomer wordt veel energie in Zweden namelijk uit waterkracht gewonnen. Maar als de reactoren tot de winter gesloten blijven, dat zou dat „ grote problemen kunnen veroorzaken”, aldus Bergstrom.

In 1992 sloten de nucleaire autoriteiten van Zweden vijf reactoren voor verscheidenen maanden, nadat het koelsysteem ernstige gebreken vertoonde. (AP)