WAT DOEN DE KINDEREN

Fernando Botero, Trompetspeler, 2006, potlood, bij Escher in Het Paleis

Bolle bazen maken

Fernando Botero maakt dikke bolle mensen, beesten en stillevens. Zijn enorme bronzen beelden staan deze zomer op het Haagse Lange Voorhout. Bij museum Escher in het Paleis worden vijftig recente tekeningen geëxposeerd. Kinderen kunnen bij Escher in Het Paleis zelf een bolle Botero baas maken. Daar ligt een enorme halve glimmende bol op tafel, die een doorsnee heeft van bijna een meter. Kinderen die hier gaan werken zien vanzelf alles bol. Voor de kleinsten zijn er kleurplaten naar werken van Botero.

In aug za 5, 12 en 26 zo 13, 20 en 27 en za 2 sep 13u30 16u30. Escher in het Paleis, Lange Voorhout 74, Den Haag. Info 070-4277730 of www.escherinhetpaleis.nl Open di t/m zo 11- 17u. Entree volw € 7,50 7 t/m 15 jaar € 5. Kind t/m 6 jaar gratis.

Onderzoek doen

Op woensdag 9 augustus om 14u is er een kinderexcursie georganiseerd in het Voorsterbos bij Kraggenburg. Deze anderhalf uur durende excursie is voor kinderen tot 6 jaar. Kinderen gaan zelf, onder leiding van de boswachter, onderzoek doen naar het leven in een waterdruppel. Het Voorsterbos is een plek waar amfibieën en reptielen zich thuisvoelen. Dat komt omdat er in het bos veel poelen zijn aangelegd. Zij vormen samen een lint van Oost naar West en van Noord naar Zuid. Hierdoor kunnen kikkers en salamanders (die aan water gebonden zijn) het hele bos doorkruisen zonder uit te drogen. Kinderen kunnen zelf ontdekken dat er ook veel planten in de poel groeien en dat er allerlei andere beestjes rondzwemmen.

De boswachter vertrekt vanaf de parkeerplaats van kampeerterrein De Stiente, Kraggenburgerweg 21 in Kraggenburg. Voor de excursie geldt dat aanmelding vooraf noodzakelijk is. Bezoekerscentrum De Wieden in St. Jansklooster 0527-24 66 44 of www.natuurmonumenten.nl/agenda. Deelname kost voor leden van Natuurmonumenten € 3, voor niet-leden € 5.Trek een lange broek en stevige schoenen of laarzen aan.

Nijntje naar bed brengen

In het dick bruna huis lezen bekende Nederlanders deze zomer voor uit hun lievelingsboek, temidden van tekeningen van de beroemde nijntje. - Harmke Pijpers leest voor uit Bij Uil thuis van Arnold Nobel en Spinvis leest voor uit De kleine prins van Antoine de Saint Exupéry. En op vrijdagavond het programma Welterusten nijntje en in het weekend kleuterrondleidingen en knutselactiviteiten. Na het voorlezen op woensdag start de workshop waarin kinderen het hoofdpersonage uit het boek kunnen schilderen. Deelname is gratis, kinderen betalen alleen de normale entreekosten voor het dick bruna huis. Bij Weltrusten Nijntje brengen kinderen nijntje naar bed. Maar eerst moet er een mooi kussen worden gemaakt. Wat nemen kinderen mee als ze gaan logeren en welke rituelen hebben kinderen voor het slapen gaan? Dit alles wordt uitgebreid besproken en krijgt een mooie plek op het kussen.

Bekende Nederlanders lezen voor op 9 en 16 aug, 14-15u30. ‘Welterusten nijntje’ 4 en 11 aug, 18u30-19u30. Kleuterrondleiding door het Dick bruna huis 5, 6, 12 en 13 aug, 11-12u. Ieder weekend Knutselen van 11 tot 16u in het atelier. Prijs €5. Res educatie@centraalmuseum.nl of 030 2362307. Leeftijd 3 t/m 6 jaar. Info 030- 23623921 of www.dickbrunahuis.nl. Dick bruna huis Nicolaaskerkhof 10, Utrecht. Open di t/m zo 10-17u. Entree €8 volw €2 kinderen t/m 12 €5.

Met de neus kijken

Kijken met de ogen is op den duur heel vermoeiend. Gelukkig zijn er ook nog andere zintuigen die kinderen dan kunnen gebruiken. Op de kinderdoemiddagen op woensdag 9 en donderdag 10 augustus in het bezoekerscentrum in Appelscha gaan de kinderen een Kijken-met-je-neus-tocht doen. Onderweg worden handen en voeten, ogen en oren en de neus gebruikt om de omringende natuur van het Nationaal Park. Dinsdag 8 augustus kom Kabouter Pierelier vertelllen over zijn leven in het bos. Over de wind, de vogels, de dieren en natuurlijk de paddenstoelen. De kinderen maken samen met de kabouter een leuke voorstelling met muziek, spelletjes en beweging. Het duurt ongeveer een uur en de eerste theatervoorstelling begint om 14u. Bij voldoende belangstelling volgt om 15u een tweede voorstelling.

De voorstelling is voor kinderen tussen de 4 en 6 jaar. De doemiddagen beginnen om 14u en duren ongeveer 2 uur. De middagen zijn voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud zijn. Prijs voor de voorstelling en de doemiddag is €3,50. Kinderen dienen zich op te geven bij het bezoekerscentrum in Appelscha 0516-516020.

Tekenen en schilderen

Kunstenares Marianne Wagemaker zal ook dit jaar weer teken en schilderlessen geven aan kinderen van 7 - 12 jaar. In het park van Buitenplaats Wester-Amstel, Amsteldijk-Noord te Amstelveen. Op 3 september is er in het park een expositie van de gemaakte kunstwerken.

Maximaal 12 kinderen per les. Opgeven bij Inge Kloosterman tel 020-4968281 De lessen zijn op za van 12 – 16u. Data 12, 19, 26 aug en 2 sep. kosten € 7,50 per les voor papier, verf, potloden, pastelkrijt en andere schildersmaterialen.

Tips over activiteiten voor kinderen kunnen worden gestuurd naar Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam of mailen naar Agenda@nrc.nl