Waar blijft Raúl?, vraagt Cuba zich af

Waar is Raúl Castro? Die vraag wordt steeds dringender nu de broer van Fidel maandag diens tijdelijke opvolger is geworden. Ook sinds hij de leiding heeft over Cuba mijdt Raúl de publiciteit zorgvuldig.

Andere leden uit de machtscirkel rond de Castro’s tonen zich eveneens schuw. Vice-president Carlos Lage, het economisch brein, laat zich niet zien. Felipe Pérez Roque, de jonge buitenlandminister en orthodoxe pitbull, zwijgt. Alleen Ricardo Alarcón, parlementsvoorzitter en Cuba’s gematigde gezicht in het buitenland, liet woensdag weten dat het Fidel goed gaat.

Anderen verbazen zich in het geheel niet dat Raúl in de coulissen blijft. De Cubaans-Amerikaanse socioloog Lisandro Pérez bijvoorbeeld zegt in The New York Times: „Wat echt verrast, is dat het nieuws in de eerste plaats niet onder de pet werd gehouden.”

Het voedt allemaal de speculaties over Fidels (werkelijke) lot. Is hij al dood en woedt er een paleisrevolutie tussen Raúl en andere kroonprinsen? Voert het regime slechts een generale repetitie op om te kijken hoe het volk op zulk nieuws reageert? Of is Fidel echt aan de beterende hand en zien we Raúl morgen glimlachend aan zijn broers ziekbed?

Niemand weet het en er blijft genoeg over om door te roddelen. De patrouilles van de brigadas de respuesta rápida, paramilitaire knokploegen, zijn bijvoorbeeld opgevoerd. Het carnaval is uitgesteld. En drie buitenlandse journalisten kwamen het land niet in; ze reisden op een toeristenvisum.

In de VS reageerde president Bush gisteren voor het eerst zelf. „Ik roep het Cubaanse volk op om te werken aan democratische verandering. We steunen jullie pogingen een democratische overgangsregering te vestigen.”

De staat antwoordt vooralsnog met de gebruikelijke propaganda. De tv herhaalde de mantra ‘de Revolutie gaat door’. De hoofdredacteur van de jongerenkrant Juventud Rebelde reageerde op Bush: „De mensen weten dat ze de middelen hebben, een wapen, om de revolutie zonodig te verdedigen.” Partijorgaan Granma herdrukte frases uit oude toespraken van Raúl.