Van repetitie naar concert

Violiste Isabelle van Keulen begint vanavond aan haar tiende Delft Chamber Music Festival en draagt het daarna over aan de nieuwe artistiek directeur Liza Ferschtman.

Isabelle van Keulen foto Vincent Mentzel Isabelle van KEULEN, violiste. foto VINCENT MENTZEL/NRCH ==F/C==Rotterdam,5 juli 2003 Mentzel, Vincent

Waarom vertrekt u bij uw eigen festival, bang dat de scheve toren van de Oude Kerk de zaal binnenvalt?

„Daar zijn we al tien jaar bang voor! Tien jaar is een mooi getal, een periode in mijn leven. Ik wil me niet herhalen, want dat gevaar is er. Ik ben 40, ik heb nu kinderen van 7 en 5. En de vakantie schiet er al tien jaar bij in. Ik doe ook heel veel andere dingen, zoals tegenwoordig ook kamerorkesten leiden vanaf de concertmeestersstoel.”

Wat is het unieke van dit festival?

„Alles is hier rond het Prinsenhof zo dicht bij elkaar, zeggen alle musici. Je rolt van de repetitie het concert in en na het diner rol je je bed in. En Delft met die grachtjes is beeldschoon. De zaal op de binnenplaats is goed, door het glazen plafond zie je die toren.”

Wat wordt het mooie van dit festival, met Mark-Anthony Turnage dit jaar als ‘composer in residence’ ?

„Turnage is een bijzondere man met nieuwe ideeën en een eigen idioom. Hij heeft iets te zeggen en schrijft rake stukken, vrij kort, dat is óók prettig! Zijn muziek swingt, het heeft iets van jazz. Er worden nu vier of vijf stukken van hem gespeeld, ook de première van een stuk dat hij in onze opdracht heeft geschreven, Bleak Moments, voor hoornkwintet.”

Wat is het goede van uw opvolgster Liza Ferschtman?

„Toen ik weg wilde heeft het bestuur zelf een besluit genomen over al of niet doorgaan, want het is toch een beetje mijn festival. Ze besloten om door te gaan en met Liza Ferschtman als artistiek leider. Het was ook niet aan mij om een opvolger aan te wijzen. ”

Wat waren de hoogtepunten?

„Zoveel! Leonskaja in het eerste jaar. Svjatoslav Richter was net overleden, ze vroeg een minuut stilte en speelde de grote Schubertsonate. Christianne Stotijn, ze komt weer dit jaar. En Robert Holl met Winterreise, midden in de zomer.”

Delft Chamber Music Festival: t/m 13 aug. Inl. www.delftmusicfestival.nl
    • Kasper Jansen