Televisie Voorkeur

De documentaire Derailment at Eschede reconstrueert de treinramp in 1998 met de Duitse hogesnelheidstrein bij de Duitse plaats Eschede, tussen Hannover en Hamburg, waarbij 101 mensen omkwamen. De trein ontspoorde en kwam tegen een betonnen brug over het spoor tot stilstand. Het treinongeluk bleek het gevolg van een breuk in een wielband. National Geographic, 22.00-23.00u. Foto National Geographic Ê ICE train National Geographic Channels Int

actualiteiten

Nova. Onder andere een gesprek met Mouin Rabbani van The International Crisisgroup in Amman over de situatie in het Midden-Oosten en een reportage over de oorlogskunst in het bezit van de Nederlandse staat waarvan de herkomst nog altijd onbekend is. En in de serie De beuk erin de expert op het gebied van de plastische chirurgie, Marijke Helwegen. Ned.3, 22.20-22.45u.

documentaire

Terzake zomer: Maffiapraktijken. Een Amerikaanse filmploeg volgt een dag lang maffiabaas Chris Colombo tijdens zijn huisarrest voorafgaand aan zijn komende proces. In ruil voor een borgsom van 1 miljoen dollar mocht hij van de rechter thuis zijn proces afwachten. België 2 (Canvas), 20.00-20.50u.

Hunter hunted: Kodiak killer. Na twintig jaar respectvolle afstand tussen mens en beer wordt het afgelegen eiland Kodiak bij Alaska plotseling opgeschrikt door een reeks aanvallen. National Geographic, 20.00-21.00u.

praatprogramma

Jong: Verliefd en uit elkaar gerukt. Presentator Manuel Venderbosch praat onder andere met Saskia die in Antwerpen verliefd werd op asielzoeker Vivaldo die echter het land moet verlaten. Ned.1, 19.30-20.00u.

informatief

Trawlermen: Coming home. Slot van een vijfdelige reportageserie over de vissers van Peterhead in het noordoosten van Schotland. Jimmy Buchan heeft het moeilijk. De machines die de netten moeten binnenhalen staan op instorten. Daardoor dreigt Buchan niet alleen geen vangst te hebben, maar zal hij ook zijn netten verliezen. BBC1, 20.00-20.30u.

Grazend Nederland: Oud brood. In deze herhalingsaflevering vraagt Pierre Wind zich af wat mensen doen met oud brood. Wind roert vier verschillende onderwerpen aan met dit thema. Ned.3, 20.30-21.00u.

Geen weg terug. Anton en Kathy beginnen een pension in de bergen van Karinthië, speciaal toegespitst op fietsers die de Alpen gaan bedwingen. Kunnen ze het verouderde hotel omtoveren tot een moderne accommodatie compleet met zwembad en après-ski? Ned.1, 22.35-23.05u.

Restoration village: South West. Reportageserie waarin per regio wordt gekeken welke historische gebouwen in aanmerking komen voor restauratie. Vanavond over o.a. de fabriek waarin de zeilen en tuigage voor Nelsons schepen werden vervaardigd en een kapel die het spirituele hart van één van Engelands grootste vloten was. BBC2, 22.00-23.00u.

Billy Connolly’s world tour of England, Ireland and Wales. Aflevering waarin de komiek Billy Connolly de Britse eilanden en Ierland doorkruist. Vanavond bezoekt hij Hadrian’s Wall, een expositie op Northumbria University en het Woodhorn Colliery Museum in Ashington. BBC2 23.00-23.30u.

amusement

Zomeravondcafé. Gesprekken over geld, succes en carrière met de soapacteurs Isa Hoes en Rick Engelkes. Ook aanwezig Judith Osborn over haar modeontwerpen en Aad Ouborg, de man achter het huishoudartikelenbedrijf Princess. Ned.2, 19.40-20.30u.

The Comedy Factory. Optreden van de drie stand-up comedians Dough Stanhope (Verenigde Staten), Mal Lubel (Verenigde Staten) en de Nederlander Tom Sligting met een mix van verschillende soorten grappen. Ned.3, 20.30-21.00u.

kunst & muziek

De vloer op. De acteurs Margot Ros, Leopold Witte, Pierre Bokma, Hadewych Minis, Jacob Derwig, Margot Ros en Peter Blok improviseren op opdrachten van regisseur Peter de Baan over je vrouw vergokken in een Afrikaans casino, kindermishandeling en wakker worden naast een voorlezende vrouw. Ned.3, 22.45-23.15u.

Anne-Sophie Mutter spielt Mozart. Violiste Anne-Sophie Mutter speelt met het ensemble Camarata Salzburg en violist Yuri Bashmet Sinfonia concertante KV 364. ZDF, 0.10-0.40u.

Voetbal

LG Amsterdam Tournament. Rechtstreekse verslagen van de wedstrijden Manchester United tegen FC Porto en Ajax tegen Inter Milan. De clubs bereiden zich voor in twee avonden op het nieuwe seizoen. De interviews op het veld worden verzorgd door Hans Kraay jr. SBS6, 18.25-23.10u.