Televisie Film van de dag

Marie-Josée Croze speelt de hoofdrol in Maelström. Des Chiens Dans la Neige Year: 2001 Director: Michel Welterlin Marie-Josée Croze PHOTOS12

Maelström. Het is niet vaak dat je een Canadese film kunt zien. Daarom al verdient Maelström meer ruimte. Maar er zijn meer redenen vanavond af te stemmen op België 2 en je te laten verrassen. Regisseur Villeneuve schroomt niet diverse stijlmiddelen met verve door elkaar te husselen en toch het zwartromantische de boventoon te laten voeren. Want wat te denken van een vis als filosofisch ingestelde verteller? En in hoeveel films zie je iemand klagen over de taaiheid van de geserveerde octopus om vervolgens (omgekeerd) het proces van vangen tot bereiding van de maaltijd te laten zien? Is dit raar voor een film die in de openingsbeelden klinisch een abortus laat zien? De 25-jarige Bibi (Marie-Josée Croze) ondergaat het en krijgt van haar vriendin het advies de gebeurtenis te ‘de-dramatiseren’. Maelström blijkt een karakterstudie van twee mensen die elkaar bij toeval treffen.(Denis Villeneuve, 2000, Can.), België 2, 22.40-0.05u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg