Streng tegen minibrommer

Het openbaar ministerie gaat streng optreden tegen berijders van miniatuurbrommertjes. Mensen die zich met een zogeheten minibike op de openbare weg begeven, kunnen rekenen op een boete van maximaal 450 euro. Dit heeft het Bureau Verkeershandhaving van het OM vandaag bekendgemaakt.

„Als we hier niets aan doen, is het gewoon wachten op de eerste doden en gewonden”, zegt verkeersofficier Koos Spee. Volgens hem zijn de minibikes een gevaar op de weg omdat ze van slechte kwaliteit zijn en andere weggebruikers ze slecht kunnen zien.

Het OM wil minibikebestuurders gaan beboeten voor overtredingen als het niet dragen van een helm, het rondrijden zonder verzekering en het in gevaar brengen van de verkeersveiligheid. Deze boetes samen kosten 450 euro.

Volgens Spee is het voor justitie lastig om op te treden tegen minibikes, omdat er geen wetgeving is die rijden met dit soort voertuigen op de weg verbiedt. „We lopen altijd achter de feiten aan. Er moet snel een regeling komen die niet-goedgekeurde voertuigen op de weg verbiedt.”

Behalve de minibikes pakt het OM ook andere voertuigen aan die een gevaar op de weg kunnen vormen, zoals gemotoriseerde steps. Bestuurders hiervan worden voor dezelfde overtredingen beboet. Hier komt vanaf 1 januari bij dat alle aangedreven voertuigen een kenteken moeten hebben. Wie rijdt op een voertuig zonder kenteken, kan een boete krijgen.