Speelgoed voor spionnen

De Silverlit X-Twin Classic

Delft heeft iets moois gemaakt op verzoek van het Amerikaanse leger. Een vliegtuigje dat door een wc-raampje naar binnen kan vliegen en in huis of kantoor stil in de lucht kan hangen om iemand te begluren met een cameraatje. Het was een ontwerpwedstrijd. Delft won. Met de Delfly, een 15 gram licht toestel dat aan een libelle doet denken. Geen wentelwiek maar een klapwiek. Vier fragiele vleugels gaan op en neer.

Het was vorig najaar al groot nieuws dat Delft met wat hulp uit Wageningen (hoe vliegen dieren?) het knapste afstandbestuurde spionagevliegtuigje ter wereld had gebouwd. In het kwartaalblad Delft Integraal van de Technische Universiteit staat het hele verhaal over de Delfly, met pikante details. Particulieren en spionnen vragen de universiteit waar ze een Delfly kunnen kopen en de speelgoedindustrie heeft belangstelling.

China zou een exemplaar van Delft Integraal moeten zien te bemachtigen om de Delfly na te kunnen maken. Er staan bouwtekeningen in en een foto van het aandrijfmechanisme voor de vleugels. De krachtbron is een elektromotortje met een gewicht van 2 gram. Daarmee zijn Chinese speelgoedbouwers al vertrouwd. Het zit in lichte op afstand te besturen modelvliegtuigjes van Chinees fabrikaat. Ze komen de laatste twee jaar met tientallen modellen tegelijk op de markt.

Een van die vliegtuigjes, de X-Twin van Silverlit, is zopas genomineerd voor de titel Speelgoed van het Jaar 2006. Omdat het ding kan vliegen. Voor de Nederlandse speelgoedwinkeliersvereniging die de Speelgoed van het Jaar-verkiezing organiseert is dat bijzonder. Twee jaar geleden werd door een jury van speelgoedhandelaren en speltherapeuten een modelhelikopter bekroond. De goedkoopste toen in zijn soort, net geen 100 euro. Alleen verzuimde de jury er zelf mee te vliegen. De helikopter vloog nog geen twee tellen maar kon vooral spectaculair neerstorten. De onterechte bekroning heeft veel verdriet veroorzaakt in de dagen na Sinterklaas 2004.

Nieuwe ultralichte piepschuimen vliegtuigjes zijn inmiddels een rage. Ook in Nederland waar veel modelvliegtuigpiloten, die gewend zijn met duur kwetsbaar spul te vliegen, zich verbazen over zo’n goedkoop en niet kapot te krijgen vliegtuigje van nog geen 20 gram. Zie het gejuich op www.modelbouwforum.nl over de X-Twin.

Het vliegtuig met lithiumbatterijtje en afstandbesturing kost 25 euro. Er zijn modelvliegeniers die er twee kopen, ze uit elkaar halen en van het materiaal iets anders maken, zoals een ding dat verticaal opstijgt.

Snel vliegen is zo moeilijk niet. Hoe langzamer hoe lastiger, maar ook leuker omdat je dan goed kunt zien wat je toestel doet. Stil in de lucht hangen is de ware sensatie. En heeft zijn nut bij fotograferen en filmen. Zoals de Delfly doet als het moet.

De Delfly is ook gemaakt van bestaand materiaal, het moest alleen heel zorgvuldig worden toegepast en daarbij was hulp van een speelgoedfabrikant onontbeerlijk. Er wordt met ontzag over hem geschreven in Delft Integraal. China heeft een modelvliegtuigje gemaakt, de RC X-plane van Silverlit, dat luchtfoto’s kan maken, een parachute kan droppen en een bommetje kan werpen. Maar niet stil hangend voor precisiewerk. Daarmee ligt Delft op China voor.

Wouter Klootwijk

    • Wouter Klootwijk