‘Shell moet aanleg pijpleiding stoppen’

Het Russische ministerie van Delfstoffen heeft gisteren energieconcern Shell opgeroepen het aanleggen van een pijpleiding op het eiland Sachalin stop te zetten. Moskou vreest dat bij doorgang van de werkzaamheden aardverschuivingen zullen ontstaan.

Shell werkt op het eiland, aan de Russische kust in het Verre Oosten, ten noorden van Japan, aan een gas- en olieproject en wil daarvoor een 800 kilometer lange pijpleiding aanleggen.

Op de internetsite van het ministerie is gisteren een onderzoek gepubliceerd van de Russische Academie voor wetenschappen waarin staat dat door de aanleg van de pijpleiding modderstromen kunnen ontstaan die ook de leiding zelf zouden kunnen beschadigen en kunnen leiden tot een milieuramp. „Om de risico’s te verminderen moet de aanleg worden gestopt totdat verder onderzoek is gedaan”, schrijft het ministerie. Volgens Oleg Mitvol, een directeur van de milieuafdeling op het ministerie, zijn de problemen te wijten aan „ontwerpfouten” bij de pijpleiding.

Waarnemers in Moskou zien in de opstelling van het ministerie eerder een poging van de Russische regering om meer controle te krijgen over de energiesector. De onderhandelingen tussen Sachalin Energy, een Shell-dochter, en het staatsbedrijf Gazprom over verdeling van de opbrengsten zijn vastgelopen.

Een woordvoerder van Sachalin Energy zei gisteren dat het bedrijf geen verzoek heeft ontvangen over uitstel van de werkzaamheden. „De aanleg van de pijpleiding gaat gewoon door. Oplossingen voor het beheersen van modderstromen zijn door deskundigen onderzocht en goedgekeurd”, zei ze.

Het Sachalin-2 project van Shell is een van twee offshoreprojecten uitgevoerd door westerse oliebedrijven aan de Russische oostkust. Het andere project is Sachalin 1 met het Amerikaanse ExxonMobil. De overeenkomsten werden al aan het begin van de jaren negentig getekend, op een moment dat de ontwikkeling van de Russische energiesector nog op gang moest komen. (AP)