Ruzie bij Chelsea om nummer 13

Chelsea-manager José Mourinho uitte kritiek op verdediger William Gallas.

De Fransman verscheen niet op de training wegens een strijd om rugnummer 13.

William Gallas in december 2005. Foto AP ** FILE ** Chelsea's William Gallas celebrates after he scored against Fulham during their English Premiership soccer match at Chelsea's Stamford Bridge ground in London in this Monday Dec. 26, 2005 file photo. The 28-year-old France defender William Gallas was absent from Chelsea's training camp on Tuesday Aug. 1, 2006, in Los Angeles, and the club is threatening action Gallas said two months ago he wanted to leave the London club, and he apparently hasn't changed his mind. (AP PHoto/ Alastair Grant) ** NO INTERNET/MOBILE USAGE WITHOUT FAPL LICENSE - SEE IPTC SPECIAL INSTRUCTIONS FIELD FOR DETAILS ** Associated Press

Trainer José Mourinho van de Engelse voetbalclub Chelsea heeft verdediger William Gallas „een schande voor iedereen bij de club” genoemd. De Fransman kwam niet opdagen voor het trainingskamp van de landskampioen in Amerika. Oorzaak van de rel is de strijd tussen Gallas en de Duitser Michael Ballack om rugnummer 13.

Ballack, die afgelopen zomer de overstap maakte naar de landskampioen, heeft zijn zinnen op het shirtje gezet, maar Gallas draagt nummer 13 en wil het ongeluksgetal niet afstaan. De Fransman loopt al vijf jaar met het begeerde nummer op de rug rond. Ballack hield dinsdag tijdens zijn presentatie echter een shirt met nummer 13 en zijn naam omhoog.

Zaakwaarnemer Pierre Frelot van Gallas verklaarde gisteren formeel dat de Duitser het nummer niet zo maar even kan overnemen. Dat moet eerst eens worden overlegd met zijn cliënt, aldus Frelot. De club wilde Ballack nummer 19 geven, maar de international neemt daar vooralsnog geen genoegen mee. Bij het trainingskamp in Amerika droeg Ballack nummer 13 en ook in de Duitse nationale ploeg, die bij het wereldkampioenschap voetbal in de halve finale werd uitgeschakeld door Italië, speelde de aanvoerder met het nummer.

In de Franse nationale ploeg, die in de WK-finale verloor van Italië, droeg Gallas nummer 5. Volgens Frelot is het WK-optreden de reden dat de Fransman wat langer wegbleef dan zijn teamgenoten. „Misschien was er een misverstand tussen de partijen over de dag waarop hij weer moest trainen. Dat is de reden dat wij volgende week een gesprek hebben met Chelsea. Het is geen opzet”, aldus de zaakwaarnemer, die ook zei niet officieel te zijn ingelicht over eventuele veranderingen van rugnummers.

Frelot wilde geen antwoord geven op de vraag of de Fransman vertrekt bij Chelsea. Het contract van Gallas loopt over een jaar af en Engelse media speculeren over een disciplinaire schorsing die een seizoen bij het tweede elftal inhoudt, waarna hij kosteloos naar een andere club zou mogen vertrekken. Ook wordt gesuggereerd dat Mourinho expres Ballack met nummer 13 zou hebben gepresenteerd, om zich zo van Gallas te ontdoen.

De Portugese manager, die vaker hard optrad als spelers of hun zaakwaarnemers in het openbaar aanmerkingen hadden op zijn beleid bij Chelsea, wachtte de uitleg van Gallas niet af. „Ik ben niet de enige die ontstemd is”, zei Mourinho. „Iedereen is boos, omdat we een sterke familie waren, een sterke groep hadden. Hij heeft een gebrek aan respect getoond en daar houd ik niet van.”