Russische circusjongen in Nederland

„Mijn school is op het circusterrein”, zegt Nikita Mojsejev, een van de jongste spelers van het Canadese circus Circque du Soleil.

Nikita en zijn moeder foto Marco Cisaria/Cirque du Soleil Cisaria, Marco

De Russische Nikita (11) is in het circus geboren en reist met zijn ouders en broer van land naar land met een voorstelling die Alegría heet. Omdat hij ’s avonds optreedt, hoeft hij pas om elf uur in de klas te zijn. „Ik kan dus altijd uitslapen.”

Een aantal weken per jaar heeft Nikita vakantie. Dan logeert hij bij zijn opa en oma in Rusland. Dat is niet nu. „Als we ‘on tour’ zijn, dan hebben we school.” Of het nu regent of de zon schijnt, de drie privéleraren geven rekenen, taal en les in Canadese geschiedenis. Over zijn moederland Rusland leert Nikita weinig. Dat vindt hij niet erg.

„Soms hebben we een project”, vertelt Nikita. „Dan gaan we de stad in en leren we over de cultuur van het land waar we verblijven.” In Japan leerde Nikita over theeceremonies. Nu hij in Nederland is leert hij over ons land met een uitstapje naar De Nachtwacht in Amsterdam.

Om zes uur is Nikita klaar met school en mag hij spelen. „Er zijn twaalf kinderen hier, de jongste is twee maanden.” Soms wil Nikita wel eens een potje voetballen. Met echte teams. Maar een elftal maken gaat niet. „Dat vind ik wel lastig”, zegt hij. Na het spelen eet Nikita en daarna wordt hij geschminkt door zijn moeder. Om acht uur begint de voorstelling.

„Ik speel Kleine Tamir, een gouden prins”, zegt Nikita. „Ik doe zelf ook een truc die ‘The Kangeroo’ heet. Als een kangoeroejong omhels ik een sterke acrobaat die op een 'Russische bar’ staat. Samen maken wij een achterwaartse salto door de lucht.” Nikita vindt de truc niet moeilijk. „Ik hoef eigenlijk helemaal niets te doen.”

Klokslag twaalf uur kruipt Nikita moe in bed, in het appartement waar hij verblijft. Als je hem vraagt of hij het niet mist om een eigen kamer te hebben begrijpt hij niet wat je bedoelt: „Ik heb toch een eigen kamer? In het hotel.”

Alegria is tot 20 aug te zien in Amsterdam. Inl: www.cirquedusoleil.com

    • Jitka Buschman