Rechter spreekt agent vrij

De rechtbank van Dordrecht heeft de politieman die ervan werd verdacht door „aanmerkelijk onvoorzichtig rijgedrag” een fietser te hebben doodgereden, vanochtend vrijgesproken. De rechtbank achtte niet bewezen dat de agent schuldig is aan de dood van het slachtoffer op basis van de Wegenverkeerswet.

De 30-jarige agent was in de vroege ochtend van 14 november vorig jaar in een politiebusje op weg naar een inbraakmelding in de Dordtse wijk Crabbehof. Onderweg zag hij de 25-jarige Niels van Dasler hard wegfietsen, in wie hij de vluchtende inbreker vermoedde. De politieman zette zijn busje in de achteruit om Van Dasler te arresteren. Na enkele tientallen meters stak de fietser achter het busje de weg over, met de aanrijding tot gevolg. Het slachtoffer overleed in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Het openbaar ministerie (OM) besloot na onderzoek tot vervolging van de agent. De politiemedewerker, wiens identiteit wegens bedreigingen geheim is gehouden, werd aangeklaagd voor overtreding van artikel 5 en artikel 6 van de Wegenverkeerswet.

Volgens de rechtbank had de agent bij het achteruitrijden voldoende zicht op Van Dasler, en was er nauwelijks verkeer op straat. Het onderzoek heeft volgens de rechtbank uitgewezen dat de politieman heeft bijgestuurd om Van Dasler te ontwijken. Van aanmerkelijk onvoorzichtig handelen is dan ook geen sprake, oordeelde de rechtbank. Het was volgens de rechtbank de vluchtende man die een onverwachte manoeuvre maakte. Voor hem moet het duidelijk zijn geweest dat de politie hem wilde aanhouden. Uit forensisch onderzoek bleek dat het slachtoffer onder invloed was van drugs.

Op de dag van de crematie van Van Dasler zijn in Dordrecht brandstichtingen geweest bij drie politiebureaus en een kantoor van een woningcoöperatie.