Raketten doden acht burgers Israël Tel Aviv in vizier Nasrallah

Israël bombardeerde vanochtend vier grote bruggen ten noorden van Beiroet, waaronder de Madfun-brug. Veel verkeersaders in heel Libanon zijn onbegaanbaar geworden. Foto AFP Lebanese people gather at the destroyed Madfun main bridge linking northern Lebanon with the rest of the country after it was hit by an Israeli air strike 04 August 2006. Israeli warplanes wrecked four bridges today along the coastal highway in the Christian heartland north of Beirut in an apparent bid to further isolate Lebanon and pounded new targets in the southern suburbs in a blistering succession of early morning raids. AFP PHOTO/Ramzi HAIDAR AFP

Bij raketbeschietingen door Hezbollah en bij gevechten in Zuid-Libanon zijn gisteren en vandaag acht Israëlische burgers en negen militairen gedood. De dag van gisteren was met in totaal twaalf doden de bloedigste voor Israël sinds het begin van de oorlog, ruim drie weken geleden.

Israël heeft vandaag zijn luchtbombardementen in Libanon uitgebreid, waarbij onder andere vier bruggen ten noorden van de hoofdstad Beiroet, in het christelijke deel van Libanon, werden verwoest. Ook het shi’itische zuiden van de hoofdstad, bolwerk van Hezbollah, werd opnieuw gebombardeerd. Hezbollahleider sjeik Hassan Nasrallah dreigde gisteren raketten op Tel Aviv af te schieten als Israël het centrum van Beiroet bombardeert. Een hoge Israëlische militair waarschuwde dat Israël in dat geval de hele infrastructuur van Libanon zal vernietigen.

Door de vernietiging van de bruggen zijn de grote kustweg van Beiroet naar het noorden en Syrië versperd. De belangrijkste wegverbinding van de hoofdstad met Damascus was al door bombardementen afgesneden. Israël handhaafde verder zijn lucht- en zeeblokkade van Libanon.

De Israëlische minister van Defensie, Amir Peretz, gaf het leger gisteren volgens functionarissen opdracht zich voor te bereiden op een mogelijke voortzetting van het grondoffensief ten noorden van de rivier de Litani, die van 5 tot 30 kilometer ten noorden van de grens loopt. Premier Ehud Olmert zou daar tot dusverre echter bezwaar tegen hebben gemaakt.

oorlog Tel Aviv in vizier Nasrallah

Premier Olmert zou er niet van overtuigd zijn dat die aanpak een eind zal maken aan de raketbeschietingen op Israël. Op dit moment zouden ongeveer 10.000 Israëlische militairen in Libanon opereren die ten doel hebben een veiligheidszone van zes tot acht kilometer diep te creëren. Volgens een legerwoordvoerder ligt een plan klaar die zone tot vijftien kilometer uit te breiden.

Met zijn dreigement tegen Tel Aviv suggereerde Hezbollahleider Nasrallah raketten te hebben met een bereik van meer dan 130 kilometer. „Als je Beiroet treft, zal het islamitisch verzet Tel Aviv aanvallen, en het is in staat dat te doen”, zei Nasrallah. Maar hij zei ook dat Hezbollah de raketbeschietingen staakt als Israël ophoudt in Libanon „de dorpen te bombarderen”.

In New York zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, ervan overtuigd te zijn dat een resolutie van de Veiligheidsraad van de VN over Libanon een kwestie van dagen is. Rice zei gisteren op de tv-zender CBB in te willen stemmen met een gefaseerde benadering, die begint met een onmiddellijk staakt-het-vuren en die principes voor een duurzame vrede omschrijft. Daarmee is Rice de positie van Frankrijk en andere Europese landen genaderd. Tot dusverre hield Washington eraan vast dat een staakt-het-vuren en stappen naar een duurzame vrede (een internationale vredesmacht en ontwapening van Hezbollah) gelijktijdig worden uitgewerkt. Onder de nog niet opgeloste problemen is de rol van de Israëlische troepen in Zuid-Libanon. (Reuters, AP, AFP)