PvdA: inzage elke rit Veerman

De fractie van de PvdA in de Tweede Kamer wil van minister Veerman (Landbouw, CDA) inzage in de complete rittenadministratie van zijn dienstauto. „We hebben het idee dat deze minister nog steeds niet alle feiten op tafel heeft gelegd”, zegt het Kamerlid Staf Depla.

De PvdA neemt geen genoegen met de door Veerman zelf gekuiste versie van zijn rittenadministratie.

De gekuiste versie gaf de minister na een juridische procedure van driekwart jaar aan NRC Handelsblad. Veerman had daarvoor tot aan de Raad van State tevergeefs geprobeerd ál zijn reisgegevens geheim te houden.

In de rittenadministratie die hij uiteindelijk aan de krant gaf, maakte Veerman zijn privé-ritten onleesbaar. Dat deed hij ook met de vakantieritten naar zijn tweede woning, een boerderij in de Dordogne in Frankrijk. De krant wist de vakantieritten te achterhalen, mede dankzij bronnen bij het departement.

Depla neemt het hoog op dat de bewindspersoon, met hulp van de top van zijn departement, geprobeerd heeft zijn overtredingen „onder de pet” te houden. Uit het onderzoek van deze krant bleek dat ook de ambtelijke top de regels had overtreden door ten onrechte privé-kosten voor twee reizen naar de Franse boerderij van Veerman te declareren.

Depla: „Daarom willen wij nu de hele, ongekuiste administratie zien. We willen zicht krijgen op álle ritten. Na alles wat er gebeurd is, geloven wij de minister niet meer op zijn woord. Daar komt bij dat de rittenadministratie ons tevens inzicht kan geven over de activiteiten van deze minister rond zijn bedrijven in Nederland en Frankrijk.”

Depla verwacht dat het ministerie de complete administratie inderdaad zal vrijgeven. „Desnoods kan het vertrouwelijk ter inzage worden gelegd voor de leden van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken”, aldus het Kamerlid.