Pikante barbecuesaus

Ingrediënten: 1 bos munt1 bos koriander1/2 gele Madame Jeannette, zaadjes verwijderd2 eetlepels fijne tafelsuikerzeezout (fleur de sel)olijfolie extra vierge

Deze heerlijk, pikante kruidensaus is snel gemaakt. Ze leent zich goed om te serveren bij vlees of gevogelte dat op een barbecue is geroosterd.

Zelfgemaakte barbecuesaus hoeft niet gecompliceerd te zijn en is vele maken sympathieker in gebruik dan al die sauzen uit pot en fles. Bewaar een eventueel restant van de saus op een koele plaats in een gesloten pot en zorg dat het oppervlak bedekt wordt door olie. De Madame Jeannette peper is een peper die niet alleen loeiend heet is maar ook nog een verrukkelijke smaak heeft. Pas op de vingers bij het verwijderen van de zaadjes; gebruik zonodig latex handschoenen. De Madame Jeannettes zijn verkrijgbaar in toko’s en Surinaamse winkels.

Bereiding: Koop bij Turkse of Marokkaanse winkels of op een dagmarkt een bos koriander en een bos munt. Trek de blaadjes munt van de takjes af en verwijder van de bos koriander de dikste stelen. Doe de kruiden in een blender samen met de sjalot en de Madame Jeannette. Maal alles fijn, voeg limoensap toe en maal nog even door tot een dikke pasta is verkregen. Doe dit desnoods in twee porties. Schep de kruidenpasta over in een ruime kom, roer de suiker erdoor en breng verder op smaak met flink wat zout. Roer tot slot de olie erdoor tot de saus de gewenste lobbige consistentie heeft verkregen. Laat de saus een uurtje (of langer) staan zodat de smaken zich met elkaar kunnen vermengen. De saus enkele dagen kan in een gesloten pot worden bewaard op een koele plaats.

Florine Boucher

Morgen: bloemkool

    • Florine Boucher