Philips doet afstand van chipdivisie

Philips verkoopt zijn chipdivisie aan een consortium van drie private investeerders. KKR, Silver Lake Partners en het Nederlandse Alpinvest betalen het elektronicabedrijf 6,4 miljard euro en krijgen op deze wijze viervijfde van de halfgeleidertak in handen.

Dat maakte Philips gisteravond bekend. Philips behoudt zelf 19,9 procent van het bedrijf. De divisie wordt met de overname gewaardeerd op 8,3 miljard euro, anderhalf tot twee miljard meer dan financieel analisten hadden verwacht.

Philips-topman Gerard Kleisterlee noemde de verkoop vanochtend „een historisch moment voor ons bedrijf”. Hij ziet de overeenkomst als de afronding van Philips’ transitie van traditionele elektronicafabrikant naar een onderneming die zich richt op gezondheid en lifestyle. Het bedrijf wil voortaan worden aangeduid als Royal Philips, en niet meer als Royal Philips Electronics.

Aanvankelijk overwoog Philips de halfgeleiderdivisie als zelfstandig bedrijf naar de beurs te brengen of haar te laten fuseren met een concurrent. Later ging het bedrijf in gesprek met verschillende investeringsmaatschappijen. Dit consortium bood volgens Philips een goede prijs en ondersteunde tevens de plannen om de divisie door overnames te laten groeien.

Philips verkoopt de divisie mede omdat de resultaten te veel fluctueren. De vraag naar en de prijs van chips varieert sterk doordat de verkoop van auto’s, mobiele telefoons en consumentenelektronica waarvoor ze worden gebruikt, afhankelijk is van de conjunctuur. Sinds 2004 is de halfgeleidertak van Philips winstgevend. Daarvoor maakte de divisie een paar jaar verlies. Om stabielere resultaten te krijgen, wil Philips ook zijn belangen in de voormalige joint venture LG Philips LCD – maker van platte beeldschermen – en de Taiwanese chipmaker TSMC op termijn verkopen.

De halfgeleiderdivisie zal onder haar nieuwe eigenaren verder gaan als zelfstandig bedrijf met een hoofdkantoor in Eindhoven. Een nieuwe naam is nog niet bekend. Frans van Houten, de hoogste man van de divisie, zal aanblijven als bestuursvoorzitter van het nieuwe bedrijf. Bij de chipsdivisie werken bijna 37.000 mensen, van wie 5.700 in Nederland.

De overeenkomst van gisteren past in een trend van private investeerders die steeds grotere overnames doen. In Nederland kwam bijvoorbeeld uitgever en markt-onderzoeksbedrijf VNU voor 7,7 miljard euro in handen van zes investeringsmaatschappijen, waaronder ook KKR en Alpinvest.

Gisteren werd ook bekend dat de Angelsaksische investeerders Warburg Pincus en Cinven voor 2,6 miljard euro de kabeldivisie van Essent overnemen. Doordat ze eerder al de kabelaars Casema en Multikabel overnamen, worden ze nu eigenaar van het grootste kabelbedrijf in Nederland.

Halfgeleiders: pagina 9