Pas verschenen

Truman Capote: Een zomer lang (Summer Crossing). Vert. Mieke Lindenburg, De Bezige Bij, € 16,50

De eerste roman die Truman Capote schreef op 19-jarige leeftijd verhaalt over de verlangens een ander mens te zijn en ‘geeft een prachtige, ongegeneerde inkijk in de ziel van de jonge Capote’ (Hans den Hartog Jager in Boeken, 03.02.06).

Juri Rytchëu: De reis van Anna (Anna Odintsova). Vert. Arie van der Ent, De Geus, 288 blz. € 22,50

Een vrouwelijke wetenschapper reist naar een eiland in Siberië om daar antropologisch onderzoek te doen. Roman van de Tsjoektsjische schrijver Juri Rytchëu (1930) over het voortbestaan van een cultuur.

Karin Slaughter: Triptiek (Triptych). Vert. Ineke Lenting, Cargo, 452 blz. € 19,90

Als een lijk in de achtertuin van een rechercheur gevonden wordt wijst alles erop dat het raadsel rond een eerdere moord verweven is met een gruwelijk geheim uit het verleden. Na vijf thrillers in de Sara Linton-reeks schreef de Amerikaanse schrijfster Karin Slaughter (1970) een opzichzelfstaande thriller.

Junichiro Tanizaki: Stille sneeuwval (Sasame yuki). Vert. Jacques Westerhoven, Atlas, 600 blz. in aug. € 24,90 daarna €29,90

Epos van de Japanse prozaschrijver Junichiro Tanizaki (1886-1965) over het wel en wee van vier zusters uit een middenklasse familie in een moderniserende stad. Nieuw deel in de serie De Twintigste Eeuw.

Non Fictie

Bart Maes (red.): Inheemse bomen en struiken in Nederland en Vlaanderen Herkenning, verspreiding, geschiedenis en gebruik. Boom, 376 blz. € 29,50

Aan de hand van kleurenillustraties, tekeningen en kaarten worden alle inheemse boom - en struiksoorten beschreven die in het wild voorkomen. Daarnaast beschouwingen over de toekomst van het loof- en naaldhout in Nederland en Vlaanderen.

Henk Singor: Grieken in oorlog Veldtochten en veldslagen in het klassieke Griekenland. Amsterdam University Press/Salomé, 128 blz. € 14,95

Docent oude geschiedenis aan de Universiteit Leiden Henk Singor schreef een verhandeling over de wijze van oorlogvoering van de vijfde en vierde eeuw voor Christus in Griekenland Met name de zwaargewapende infanteristen, de hoplieten waren een doorslaggevende factor.

W. Buijze: Leven en werk van Georg Everhard Rumphius (1627-1702). Een natuurhistoricus in dienst van de VOC. W. Buijze, 357 blz. €25,90. Te bestellen: via info@couvee.nl of bookshop@houtschild .nl

Rumphius, die ook wel 'de blinde ziener van Ambon' werd genoemd was een van de grootste natuuronderzoekers van zijn tijd. In dit boek wordt zijn leven gedetailleerd beschreven.