Opleving aantal aanslagen Zuid-Afghanistan

Vier aanslagen in de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar hebben gisteren en vandaag 21 burgers en vier Canadese militairen gedood. De afgelopen maanden, gedurende het tegen de Talibaan gerichte offensief Mountain Thrust, was het aantal aanslagen en hinderlagen afgenomen, maar sinds de officiële aanvang van de NAVO-missie ISAF-III is er een opleving in de zuidelijke provincies.

Gisteren liet een zelfmoordenaar zijn met explosieven volgeladen auto ontploffen op een drukke markt in Panjwayi, 25 kilometer van Kandahar-stad. Hierbij kwamen 21 burgers om en raakten er dertien gewond. Canadese gevechtshelikopters en -vliegtuigen bombardeerden hierop doelen even buiten de stad. Talibaan-commandant Mullah Hayat Khan ontkende betrokkenheid van de Talibaan. Volgens hem hebben strijders uit het buitenland – hij doelt waarschijnlijk op Pakistan – de aanslag uitgevoerd om de Talibaan in diskrediet te brengen.

In het dorp Pashmul werden Canadese militairen die daar met Afghaanse strijdkrachten een ‘veiligheidsoperatie’ uitvoerden, vanuit een school met raketgranaten bestookt. Drie Canadezen kwamen om, zes raakten gewond. Een vierde Canadees kwam gisteren om door een van twee bommen langs de snelweg bij Kandahar-stad.

Vandaag reed een zelfmoordenaar zijn auto in een NAVO-konvooi in Kandahar. Hierbij zijn geen soldaten omgekomen.

In Helmand, waar 3.500 Britten gelegerd zijn, heeft de Afghaanse politie 22 extremisten gedood in gevechten die woensdag begonnen. Politiechef Ghulam Rasool is met 200 agenten naar het district Garmser overgeplaatst nadat extremisten dat vorige maand korte tijd hadden ingenomen. In het district Grishk zijn vandaag, bij aanvallen door het Afghaanse leger, bijgestaan door NAVO-luchtsteun, 25 extremisten gedood, aldus een verklaring van de door de VS geleide operatie Enduring Freedom. De lokale politiechef hield het op negen doden en veertien gewonden.

Bij een aanval op een controlepost van de politie in Kabul gisteravond is een aanvaller gedood. (Reuters, AP, AFP)