Naadloos eensluidend

cd klassiek Wanderer trio: Brahms Complete pianotrio’s Harmonia Mundi – HMC 901915.16 ****

cd klassiek

Wanderer trio: Brahms Complete pianotrio’s

Harmonia Mundi – HMC 901915.16

De naam doet anders vermoeden, maar het Wanderer Pianotrio laat een Franse geest waaien door romantisch Duits pianotrio-repertoire. Dit trio van Jean-Marc Phillips-Varjabédian (viool), Raphael Pidoux (cello) en Vincent Coq (piano) speelt fijnzinnig, in balans, afgewogen. Na eerdere succesvolle opnames wagen ze zich nu aan de drie pianotrio’s van Brahms, aangevuld met diens Pianokwartet op. 25. Het begint met het charmante Trio op. 8 met zijn behaaglijke openingsthema, fontein aan melodieën, scherpe scherzo en rusteloze allegro. Duidelijk hoorbaar dateren het veel strengere Trio opus 87 en het rijpe, rijke en onstuimige Trio opus 101 van een kwart eeuw later. Het Wanderer Trio kent elkaar van het conservatorium in Parijs, studeerde daarna verder bij onder meer János Starker, het Beaux Arts Trio en het Amadeus Kwartet. In de krap twintig jaar is het trio hoorbaar naadloos op elkaar ingespeeld geraakt. Maar wat hun uitvoeringen van Brahms boven het maaiveld doet uitsteken, is naast de eensluidendheid van interpretatie juist ook in de schoonheid die de drie spelers elk in de breed en elegisch uitgespeelde melodieën realiseren.

    • Mischa Spel