Met opgetutte hamster naar de ‘pet parade’

Honden dansen freestyle, de hamster kiest make-up uit en geiten flaneren op de catwalk.

Maar de Pets & Passion Parade is vooral een ‘leuke middag voor de baasjes’.

Foto’s Dogs department hondenjasje hondenkleding Dogs Department

Honden dansen. En ze krijgen er een prachtig pakje bij aan. Morgen is de Pet & Passion Parade op het Stadhuisplein in Rotterdam. Baasjes zijn er welkom met hun honden, katten, hamsters, geiten, konijnen of cavia’s. Alle dieren gaan de catwalk op en swingen er freestyle op muziek.

Amsterdam baadt zaterdag in de botenparade van de gay pride, Rotterdam biedt tegenwicht met de Pets & Passion Parade, een soort pet pride. „Dat is toeval, hoor, dat de gay pride en de Pets & Passion Parade samenvallen”, zegt Karen Russink van de organisatie van de Pets & Passion Parade. „Het zijn natuurlijk wel allebei bonte optochten, maar in Rotterdam gaat het ons er echt uitsluitend om een leuke middag voor baasjes te organiseren.

‘Ben je even niet geboeid door een hamster die op dat moment niet kan kiezen uit de kleuren oogschaduw die de visagist haar voorhoudt? Zoek dan op de Darling Market een kek setje uit voor jullie twee.’ De Pets & Passion Parade warmt dierenvrienden op met verleidelijke beloften. Make-up uitwisselen tijdens de show Let’s Pimp Together, samen walsen en samen hippe kleertjes uitzoeken van het hondenkledingmerk Dogs Department (verkrijgbaar in heel Noord-Europa, Oekraïne en Rusland). Niets menselijks is de hond vreemd.

Wie is het huisdier ineens geworden? De sexy vriendin met korte rokjes en dikke lagen oogschaduw? De stoere minnaar met een halsband met stalen punten en een Elvis-zonnebril? Of vieren we op ons diertje de oudergevoelens bot voor een kind dat vertroeteld en gekoesterd moet worden ? Ieder heeft waarschijnlijk zijn eigen redenen. En een paar foto’s van Paris Hilton op een filmpremière met een met diamanten behangen Pincher als chaperon onder haar arm zullen ongetwijfeld ook mensen op ideeën gebracht hebben. Het beeld dringt zich op dat een innige relatie met een dier een wantrouwen verraadt in menselijke relaties. Uiteindelijk is niemand te vertrouwen; niet de minnaar, niet de sexy vriendin, niet het kind. Alleen de hond kun je vol overgave aan je hart drukken.

„Het is natuurlijk allemaal met een knipoog”, zegt Karen Russink. „Dit is de eerste keer dat we zo’n parade organiseren. We kwamen op het idee omdat de dierenaccessoire-industrie in de Verenigde Staten zo’n grote vlucht heeft genomen. We denken dat deze trend ook overslaat naar Nederland. Laatst heeft Blogo, een hondenwebsite, ook de eerste hondenbruiloft georganiseerd. Het huisdier maakt een steeds belangrijker onderdeel uit van het gezin.”

In de Pets & Passion Parade gaat het om het mooiste stel. Ofwel, hebben jij en je huisdier de X-factor? Het publiek kan op je stemmen als jij met je geit over de catwalk flaneert, beiden gestileerd, gekleed en gefotografeerd door professionals. Afvallers krijgen een beautypakket met kettinkjes, polsbandjes en petjes voor baasje en huisdier. Het doel is dat alle deelnemers weten op te vallen.

Intussen wordt het programma opgeluisterd met de canine freestyle, ook wel genoemd heelwork to music of doggydance. Doggydance, de term die in Nederland het meest gebruikt wordt, is volgens hondendanstrainster Brigitte van Gestel een nieuwe stroming in de hondensport. Deze komt voort uit het trainen van gehoorzaamheid, volgwerk (heelwork) en oefeningen waarbij de hond niet verder dan twee meter van de instructeur verwijderd mag zijn. Honden kunnen alles leren, van slalom door de benen, lopen op de achterpoten tot springen over het lichaam van de begeleider. Combinaties van de oefeningen, muziek en feestelijke kleding van hond en begeleider maken de dans compleet.

Aan het einde van de middag mogen het opgedofte baasje en het huisdier paraderen door Rotterdam in de Pet & Passion Parade. „Alles gebeurt natuurlijk wel op een diervriendelijke manier”, verzekert Russink. Iedereen mag meedoen met de optocht, maar dan wel het liefst met de hamster op een zelfgemaakt karretje of het konijn in een groteske kooi. „We hebben voornamelijk inschrijvingen van dertigers met een huisdier. Maar iedereen is welkom. Je moet je natuurlijk wel thuis voelen op de catwalk, en je huisdier ook.”

Wil je zelf meedoen aan de optocht van de Pets & Passion Parade? Ga dan naar www.fun-key.nl/petandpassion. Deelnemers die de meeste kans maken zijn waarschijnlijk mensen en dieren die zelf graag in de belangstelling staan. Schrikachtige dieren dragen natuurlijk niet bij aan een spetterend optreden op de catwalk.

    • Laura van Baars