Lousewies van der Laan (D66) stapt op

Foto Peter Hilz Nederland, Den Haag, 16 mei 2006 Lousewies van der Laan fractievoorzitter D66 tijdens het spoeddebat met de ministers Donner en Verdonk, over de gang van zaken rond de beslissing van Verdonk dat Ayaan Hirsi Ali de Nederlandse nationaliteit nooit gehad heeft. Verdonk heeft veel kritiek gekregen op haar verdediging dat ze niet anders kon dan dan de zaak van Ayaan Hirsi Ali te onderzoeken, en tot haar snelle conclusie te komen , maar veel kamerfracties twijfelen aan de beweegredenen van Verdonk en verdenken haar ervan dat ze door daadkracht te tonen zich wil manifesteren als VVD leider. foto: Peter Hilz Hilz, Peter

D66-fractievoorzitter Lousewies van der Laan stopt na de verkiezingen met haar werk in de Tweede Kamer. Ze wil, zegt ze vandaag in nrc.next, lijsttrekker Alexander Pechtold „niet voor de voeten lopen”. Ook Van der Laans voorganger Boris Dittrich verlaat D66, zo zei hij gisteravond in het tv-programma Netwerk. Naast Van der Laan en Dittrich heeft de D66-fractie in de Tweede Kamer vier leden.

Eind juni verloor Van der Laan de lijsttrekkersverkiezing van Pechtold. De twee rivalen wilden toen nog samenwerken om D66 weer groot en succesvol te maken. Maar nu is Van der Laan bang dat er „onduidelijkheid” ontstaat als ze Kamerlid blijft, omdat zij een ander soort partij voor ogen heeft dan Pechtold en andere punten – níet bestuurlijke vernieuwing – belangrijk vindt.

In een kort telefoongesprek dat Van der Laan afgelopen dinsdag had met Pechtold, bleek volgens haar dat hij geen moeite wilde doen om haar in de fractie te houden. Van der Laan is verdrietig over haar vertrek. „Ik ben dol op deze baan.”

pagina 8 en 9

    • Petra de Koning