‘Landis testte positief door uitdroging’

De te hoge testosteronwaarde van Tourwinnaar Floyd Landis zou volgens zijn Spaanse advocaat Jose Maria Buxeda te wijten kunnen zijn aan uitdroging.

„Misschien was het een combinatie van uitdroging en maximale inspanning”, zei hij gisteren, op de dag dat het laboratorium in Chatenay-Malabry begon met de contra-expertise. De uitslag daarvan wordt op z'n vroegst morgen verwacht.

De advocaat gaat ervan uit dat de uitslag niet zal afwijken van de eerste dopingcontrole. In de A-staal van Landis werd na de zeventiende etappe van de Tour de France een te hoge testosteronwaarde aangetroffen. Na een enorme inzinking de dag ervoor won de Amerikaan op wonderbaarlijke wijze de bergrit over vier zware Alpencols, waarmee hij de basis legde voor zijn Tourzege.

De verklaring van de Landis' advocaat wordt gekraakt door professor Christiane Ayotte, directeur van het anti-dope laboratotium van Montreal. „Na 25 jaar testen op testosteron kun je niet geloven dat een dergelijke stijging ontstaat door een natuurlijke factor. In het verleden is uitdroging als reden aangevoerd, maar volgens mij bleek het in geen enkel geval stand te houden.” De limiet voor de verhouding testosteron-epitestosteron is 4:1. Landis testte 11:1.

De Tourwinnaar voerde eerder als oorzaak aan dat hij van nature een hogere testosteronwaarde heeft. Ook zouden corticoïdeninjecties voor zijn heupblessure en alcoholgebruik de avond ervoor van invloed geweest kunnen zijn. In eigen land krijgt Landis steun van Lance Armstrong. De zevenvoudig Tourwinnaar stelt de betrouwbaarheid van het Franse onderzoekslab ter discussie. Vorig jaar werd hijzelf zonder geldig bewijs beschuldigd van epo-gebruik, na onderzoek van het laboratorium in Châtenay-Malabry.

De Amerikaanse advocaat Howard Jacobs, die Landis vertegenwoordigt, beschuldigt de internationale wielerbond UCI van het laten uitlekken van onderzoeksresultaten, voordat de contra-expertise is gedaan. „ Dat gaat in tegen hun eigen regels en die van de wereld-antidopingcode.”

Als de B-staal van Landis ook positief blijkt op testosteron, zal het Amerikaanse antidopingagentschap Usada zich buigen over de strafmaat. Landis kan zijn Tourzege kwijtraken en voor twee jaar worden geschorst.

Gisteren heeft het Italiaans Olympisch Comité Ivan Basso gevraagd om op 29 augustus voor ondervraging te verschijnen. Basso werd door zijn ploeg CSC geschorst voor de Tour wegens vermeende betrokkenheid bij het Spaanse bloeddopingschandaal.