Kroelen als een kat

cd anti-folk

Regina Spektor: Begin To Hope

Warner

De Russen komen, alsnog. Behalve bands met namen als Forward Russia en The Russian Futurists, hebben we ook de Russische zangeres Regina Spektor, die van achter haar piano de revolutie predikt – al heeft die minder te maken met de klassenstrijd dan met innerlijk gewoel. Spektors teksten gaan over het leven van een jonge vrouw in New York, die soms zo eenzaam is dat ze naar een demonstratie gaat „just to rub up against strangers”.

Spektor is een verhalenverteller, en wordt gerekend tot de huidige ‘anti folk’-stroming (net als Devendra Banhart). Haar muziek is sober, met slechts de volle klank van de piano, die soms werd verdubbeld en soms bewerkt met spookachtige echo’s. Ze heeft een weelderige stem, die kroelt als een kat en lui fleemt als een nachtclub-zangeres. Dat jazzy nachtclubgevoel wordt te voorspelbaar in nummers als ‘Lady’ (over Billie Holiday) en ‘Samson’. Maar Spektor zingt ook gedenkwaardige nummers, zoals ‘Better’ (met Strokes-gitarist Nick Valensi), ‘On The Radio’ en ‘Hotel Song’, waarin stem en piano mooi bizar klinken.

    • Hester Carvalho