Internet Voorkeur

Bellen in de auto. Het populairste tijdverdrijf in de file? Radio luisteren en mobiel bellen. De automobilist die met een mobieltje achter het stuur zit heeft niet alleen kans op een boete, hij of zij loopt meer risico op een ongeluk. Zelfs bij handsfree bellen, concludeert de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid: een gesprek leidt nu eenmaal af, ook al hoef je het toestel niet vast te houden.

Volgens SWOV reageren mensen die aan het bellen zijn 0,3 tot 0,7 seconde later bij een noodstop. Bij een flinke snelheid, zoals op de autosnelweg, kan dat levens schelen. Zelfs in de file kan een tragere remreactie net een kop-staartbotsing opleveren.

Daarnaast dragen bellende automobilisten ook nog eens minder vaak een gordel. De complete opsomming van wat er mis kan gaan tijdens bellen in de auto is terug te vinden op de site van de SWOV, met name in de factsheet.

Ook 3VO, de organisatie voor veilig verkeer in Nederland vindt handsfree bellen achter het stuur gevaarlijk. Het aantal gebruikers van een mobiele telefoon is in Nederland opgelopen tot ruim 12 miljoen. Desondanks is het aantal verkeersdoden in 2005 opnieuw afgenomen.

Sites over mobiel bellen tijdens het rijden: www.swov.nlwww.3v0.nl