in de marge

De buitensportmens gaat graag goed uitgerust op pad. Opwindoplader voor de mobiele telefoon, halfrond doosje met een banaan. En sinds deze zomer: de gifzuiger van Tropenzorg, de Venimex, in een rood plastic brillenkoker.

Ze bestaan allang, de apparaatjes om insecten- en slangenbeten mee leeg te zuigen. Maar deze is voor het eerst in de Benelux. Hij bestrijdt beten van allerlei potentiële verpesters van vakantiepret. De gifzuiger zuigt een groot deel van het gif eruit, en dat scheelt pijn. „Dat blijkt uit waarnemingen”, zegt productmanager Johannes Brinksma. „Maar ja, er is niemand op afgestudeerd.”

Er wordt wel af en toe op gestudeerd. Tropenarts Pieter van Thiel van het AMC in Amsterdam kan zich niet inhouden. „Ach, gooi dat ding toch uit het raam! Nee hoor, dit helpt helemaal niet.”

Sommige artsen verwijzen de zuigers naar de prullenbak, anderen stellen minstens dat het nut nooit gebleken is. Amerikaanse specialisten wilderness medicine probeerden de dingen uit bij varkens die voor de gelegenheid door een ratelslang gebeten waren. Met of zonder zuiger, de poten van de varkens zwollen toch wel op. Alleen de Amerikaanse wildernisarts William Forgey schrijft dat een zekere Sawyer-zuiger wél werkt. Maar het gebruikelijke advies blijft: laat de wond met rust.

De Annals of Emergency Medicine had kortgeleden een kinderbeen op de foto met een blauwe plek, veroorzaakt door (waarschijnlijk langdurig gebruik van) zo’n zuiger. Want hij werkt prima. De huid van been of arm gaat als een bult omhoog, de zuignap in. Hij kan tot 800 millibar, dus 80 procent van de normale luchtdruk. Dat is niet veel, maar meer moet ook niet. Anders wordt het pijnlijk. Maar aan de andere kant: zo’n onderdruk haalt een reiziger met longkracht ook wel.

Hester van Santen

Tropenzorg Care Puls Venimex, adviesprijs 16,95 euro, bij drogisterijen

    • Hester van Santen