Hopen op mooi weer

Ter afsluiting van deze al fresco-week een menu dat erom smeekt buiten gegeten te worden. Het wil geserveerd worden op een lange, met fris katoen gedekte tafel waarop springerige boeketten staan in alle kleuren van de regenboog. Om de tafel zouden ten minste tien houten klapstoeltjes moeten staan voor net zoveel gasten. Het liefste wil het menu genoten worden door mensen die weten dat goed eten niet alleen de maag vult, maar ook het hart. Mensen die wijn drinken en vrolijk worden en misschien wel gaan dansen in het licht van de maan. Ik hoop op mooi weer dit weekeinde.

Al fresco salade

5 rauwe zomerbietjes, geschild en in kwarten

150 ml olijfolie

3 - 4 eetlepels witte wijnazijn

300 g beetgare dunne sperzieboontjes

500 g wilde tomaten (Albert Heijn), gehalveerd

2 kleine courgettes, in linten geschaafd

5 lente-uitjes, in reepjes

200 g jonge spinazie

een handvol verse dragonblaadjes

twee handenvol walnoten

400 g zachte geitenkaas

Schep de bietjes om met 2 eetlepels olijfolie en zout, rooster ze 20 tot 25 minuten in de oven op 180 graden en laat afkoelen. Klop een dressing van azijn, olijfolie en zout. Meng alle ingrediënten behalve de kaas luchtig door elkaar. Verdeel de salade over tien borden, verkruimel de geitenkaas en maal zwarte peper. Lekker met warm stokbrood en pinot grigio.

Biologische citroenkip met kappertjes en tijm

rasp en sap van 2 onbespoten citroenen

200 ml olijfolie

een handvol (citroen)tijm

10 biologische kippenpoten

700 g spaghetti

3 - 4 teentjes knoflook, fijngehakt

4 - 5 eetlepels kappertjes, afgespoeld

Marineer de kip twee uur in citroensap, 3 eetlepels olijfolie, grof zeezout en de helft van de tijm. Dep de poten droog en bak ze in 45 - 60 minuten gaar in de oven op 200 graden. Kook de spaghetti beetgaar. Verwarm de resterende olijfolie en laat hierin de citroenrasp, knoflook, kappertjes en tijm vijf minuten zachtjes trekken. Giet de pasta af en meng er de citroenolie plus een kopje kookwater door. Verdeel de spaghetti over tien borden en leg op elk bord een kippenpoot. Schenk er een lichtgekoelde rode wijn bij, bijvoorbeeld Brouilly of een Bergerac.

Zomerfruit met lavendelroom

1250 g gemengd zomerfruit, zoals aardbeien, frambozen, bessen

2 eetlepels honing

2 glazen Asti Spumante

2 eetlepels lavendelbloemetjes

2 eetlepels suiker

400 ml crème fraîche

cantuccini

Meng de honing en Spumante door het fruit en laat het een paar uur marineren in de koelkast. Wrijf en stamp de lavendel met de suiker fijn in een vijzel en meng door de crème fraîche. Schep het fruit in tien schaaltjes en lepel er crème fraîche over. Serveer cantuccini ernaast en Asti Spumante in het glas.

Volgende week eten we niet ín de tuin, maar úit de tuin. Praat mee op www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil