Hongkong wil geen Nederlands pluimvee

Hongkong heeft per direct een verbod afgekondigd op het importeren van Nederlands pluimvee. Het verbod is afgekondigd in verband met de vondst van een milde variant van het vogelgriepvirus op een kippenhouderij in Voorthuizen. Gisteren maakte een woordvoerder van de regering de maatregel van Hongkong bekend.

De stadsstaat importeerde vorig jaar 7.000 ton bevroren pluimvee uit Nederland. De plaatselijke autoriteiten hebben laten weten dat ze contact zullen zoeken met Nederland om meer duidelijkheid te krijgen over de stand van zaken omtrent de bestrijding de vogelgriep.

Een woordvoerster van het ministerie van Landbouw liet weten dat die uitleg snel zal volgen. De landbouwattaché zal de Chinese autoriteiten laten weten dat de maatregelen veel te voorbarig zijn, aangezien de situatie vooralsnog „absoluut geen gevaar oplevert” voor de kwaliteit van het vlees en het welzijn van dieren en mensen.

LTO Nederland is blij met de actie van het ministerie van Landbouw. Een woordvoerder van LTO zei dat er niets mis is met het Nederlandse pluimvee. „Maar sommige landen nemen snel dit soort maatregelen. Hongkong is vaak de eerste als er ergens iets speelt met dierziektes. De afgelopen jaren hebben ze de grens al vaker in een vroeg stadium dichtgegooid voor dierproducten uit het buitenland.”

De Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) meldden gisteren dat Taiwan de grens ook heeft gesloten voor pluimvee en pluimveeproducten uit Nederland.

De kippenhouderij waar de vogelgriep is ontdekt, is inmiddels geruimd. In een straal van zes kilometer rond het bedrijf zijn een reeks maatregelen van kracht om verspreiding te voorkomen. Drie bedrijven in de omgeving die veel contact hadden met het bedrijf zijn getest. De virusvariant van het bedrijf is daar niet aangetroffen. (ANP)