GROOT-BRITTANIË

George Michael Pop star George Michael smiles at a press conference for his autobiographical movie "George Michael, A Different Story" at a Tokyo hotel 15 December 2005. George Michael, accompanied by his partner Kenny Goss, is in Japan here for the promotion of the movie. AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO AFP

Pop uit suburbia De noord Londense regio Barnet evenaart Nashville, Liverpool en Manchester als belangrijke rock- en poplocatie. De noordelijke dorpjes zijn al lang favoriete woonplaatsen van muzikale bekendheden zoals George Michael, Boy George, Emma Bunton van The Spice Girls, The Kinks, Paul Guigsy’ McGuigan van Oasis en Sir Cliff Richard die in het landelijke Totteridge woonde. In het authentieke Church Farmhouse museum, een 17de eeuwse hooiboerderij, laten gitaren, gouden platen, kleding en foto’s zien in hoeverre moderne muziek hier in suburbia geboren is. Een van de twee Telecaster gitaren in de wereld, de andere is van Tony Blair, was een geschenk van de oprichter van Sound City, ooit de favoriete muziekwinkel van Londenaren, The Stones en Status Quo. T/m 10 sept, The Sound of the Suburbs, Church Farmhouse Museum, Greyhound Hill, Hendon, noord Londen , 004420 8203 0130 & www.churchfarmhousemuseum.co.uk

Prikkelingen Flutter: dwarrelen, popelen, trillen, agitatie. In een nieuwe expositie in oost Londen van curator Michael Raedecker, geboren in Amsterdam, gaan de ogen en gedachtes van de toeschouwers heen en weer, geprikkeld door seksuele en bizarre objecten en afbeeldingen die elkaar afwisselen en beïnvloeden. Het hart klopt wat sneller tijdens de show, de kijker gefascineerd, in afwachting, in een spel met onvoorspelbare uitkomst. Met verschillende media, soms betekenisvol naast elkaar geplaatst zoals de man in Robert Mapplethorpe’s versie van Man in the Polyester Suit en de vrouw in Johannes Kahrs’ poster Untitled (1997-) waarvan opgehangen kopieën tot ver buiten de galerie hangen.

T/m 4 aug, Flutter, The Approach, 1ste verdieping, 47 Approach Road, Londen E2, 004420 8983 3878 & www.theapproach.co.uk

En verder T/m 5 nov, Robert Mapplethorpe, Scottish National Gallery of Modern Art, Edinburgh, 0044131 624 6200 & www.natgalscot.ac.uk 4 t/m 6 aug, The Big Chill festival, Malvern Hills, Herefordshire, 00447684 2020 & www.thebigchill.net t/m 20 aug Thomas Demand, Serpentine Gallery, Kensington Gardens, W2, 004420 7402 6075 & www.serpentinegallery.org t/m 10 sept, The Starry Messenger: Visions of the Universe, Compton Verney, Warwick, 00441926 645500 & www.comptonverney.org.uk