Google gaat AP betalen voor nieuws

Rotterdam. De Amerikaanse zoekmachine Google gaat persbureau Associated Press (AP) betalen voor het gebruik van artikelen en foto`s. Dit materiaal is bedoeld voor een toekomstige nieuwsdienst van Google, als aanvulling op Google News. Hoeveel Google betaalt en wat de dienst zal inhouden is niet bekendgemaakt.

Google-directeur Eric Schmidt liet in de Amerikaanse krant San José Mercury News weten dat ”mensen die de content maken het grootste deel van de opbrengst van de advertenties zouden moeten krijgen”.

Voor Google News, een dienst die volledig uit zogeheten deeplinks naar actuele artikelen op andere sites bestaat, betaalt de zoekmachine geen geld aan content-leveranciers. Het Franse persbureau AFP eist in een rechtszaak 13,5 miljoen euro voor schending van copyright, omdat AFP-artikelen zo via links zijn terug te vinden bij Google.

Ook in Nederland werden in het verleden tevergeefs processen aangespannen tegen deeplinkende sites, zoals kranten.com en zoekallehuizen.nl.