gevonden foto

Kunstenaar Rein Jelle Terpstra heeft een archief van 40.000 amateurfoto’s, voornamelijk gevonden op rommelmarkten. Hier een zomerkiekje uit dat archief. Samen met fotoredacteur Annelies Kuiper becommentarieert hij de beelden.

Rein Jelle Terpstra: Je vaart in een rondvaartboot en je kijkt voortdurend door je camera, want je wilt immers niks missen. En plotseling gebeurt het: het licht breekt. Boven het water verschijnt een grote, halfdoorschijnende zeshoek. Behalve jezelf lijkt niemand dit op te merken. Koelbloedig zet je dit verschijnsel in het midden van het beeld en je drukt af. Eén, twee, drie keer. Dan berg je je camera rustig op in de wetenschap dat je iets heel bijzonders hebt mogen fotograferen. De grachtenpanden glijden langzaam voorbij, je zag ze toch al niet meer staan...

Annelies Kuiper: Hoewel tweederde van de foto niet duidelijk te zien is door de lichtvlek (lensflair), weet je toch dat het om Amsterdam gaat. De manier waarop de auto’s geparkeerd staan, de ronde vorm van de brug en de karakteristieke gevels zijn van elke ansichtkaart bekend. Het mooie is dat we die gracht nog steeds zo kennen, weliswaar met de nieuwe versies van de VW-bus, de Mini en een oudere Eend, maar onmiskenbaar Amsterdam. Grappig dat je geheugen zo weinig aanknopingspunten nodig heeft om het hele beeld te vullen.