FRANKRIJK

Auguste Rodin

Kamermuziek Het Festival de l’Orangerie de Sceaux biedt elk jaar een uitstekend programma van kamermuziek in een prachtige omgeving: de sfeervolle 17de eeuwse oranjerie van het Parc de Sceaux. De oranjerie werd in 1684 ontworpen door architect Mansart en deed tijdens de zomer dienst als feestzaal van het kasteel. Het park is het oeuvre van tuinarchitect Lenôtre. Bach, Brahms, Chopin, Mozart, Ravel, Sjostakovitsj worden vertolkt door virtuozen als Jean-François Heisser, Brigitte Engerer en Christian Zacharias en door beroemde kwartetten als Prazak en Amadea Modigliani.

Festival de l’Orangerie de Sceaux t/m 17 sept, elke za en zo om 17u30 in de de Orangerie du domaine de Sceaux (92), Zuid-Parijs, www.festival.orangerie.free.fr en 0033-146600779

Rodin In juli 1906, ter gelegenheid van het officiële bezoek aan Frankrijk van koning Sisowath van Cambodja, woonde Rodin een buitengewoon spektakel bij van Khmerse danseressen. De Franse beeldhouwer was zo gefascineerd dat hij het gezelschap volgde naar Marseille. Deze openbaring gaf een nieuwe impuls aan de kunstenaar die de gewichtloze gebaren van de gracieuze lichamen weergaloos op papier weergaf. 150 prachtige tekeningen en twee beelden ‘vertellen’ over deze ontmoeting met de Khmerse esthetiek.De expositie is een goed voorwendsel om neer te strijken in de prachtige tuin van het Musée Rodin, een oasis van rust tijdens deze warme dagen.

Rodin et les danseuses Cambodgiennes, sa dernière passion t/m 17 sept in het Musée Rodin, Parijs, dag beh ma 9u30-17u45, 0033-144186110.

En verder Vijftig lichtsculpturen en 60 tekeningen van de Amerikaanse kunstenaar Dan Flavin t/m 8 okt in het het Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris 0033-153674000; Paris quartier d’été, een Parijs zomerfestival met muziek, dans, circus, en exposities t/m 15 aug verspreid over de stad, www.quartierdete.com; Cezanne en Provence t/m 17 sept in het Musée Granet van Aix en Provence www.cezanne-2006.com; Les artistes américains et le Louvre t/m 18 sept in het Musée du Louvre, Parijs, www.louvre.fr; Cinéma en plein air t/m 13 aug in het Parc de la Villette, Parijs, www.villette.com. Paris-Plage t/m 20 aug dag 7u-middernacht, activiteiten 9-22u30, gratis, www.paris.fr.