Foto’s nemen mag nu in Saoedi-Arabië

In het koninkrijk Saoedi-Arabië mag voortaan in openbare gebieden worden gefotografeerd zolang geen inbreuk wordt gemaakt op het recht van mensen om niet op de foto te worden gezet. Onder andere om het toerisme te bevorderen is het bestaande verbod opgeheven.

Een desbetreffend koninklijk decreet werd al ongeveer een jaar geleden uitgegeven, maar het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het pas deze week doorgevoerd.

„Mensen kunnen nu foto’s nemen van toeristenplaatsen, architecturale hoogtepunten, winkelcentra als ook regeringsgebouwen waar dat niet uitdrukkelijk is verboden”, zei een functionaris van het ministerie gisteren.

„Het is een goede stap”, zei Waffa, een Saoedische kunstenares, tegen de Saoedische krant Arab News. „Het is belachelijk hoe we tot dusverre foto’s namen van publieke dingen. We draaiden de lens van de camera in een verschillende hoek om alles wat we wilden op de foto te krijgen.”

Journalist Shakir Abu Talib zei tegen Arab News dat de maatregel ook in het belang is van de media. „Dit maakt een eind aan de moeilijkheden die journalisten hadden om foto’s te maken”, zei hij.

Het is niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor fatwa’s, religieuze decreten, die fotograferen als ‘zondig’ bestempelen. Koning Abdullah gaf de Saoedische pers in mei opdracht niet langer foto’s van Saoedische vrouwen te publiceren.

Volgens de laatste cijfers kwam in de eerste helft van vorig jaar bijna 3,3 miljoen buitenlandse toeristen naar Saoedi-Arabië, inclusief Mekkagangers. (Reuters)