Een nog slimmere ‘muis’

In vier richtingen scrollen. Een nieuwe generatie computermuizen heeft er geen probleem mee. Bovendien verkleint de vernieuwde muis de kans op een muisarm.

Trust draadloze muis met oplaadstation

Scrollen in vier richtingen. Met de nieuwe draadloze muis van Trust, fabrikant van computerattributen, vlieg je door websites en documenten heen. Niet alleen van boven naar beneden, maar ook van links naar rechts. Hoewel sommigen zich zullen afvragen of al die soepele bewegingen niet tot nog meer kans op een muisarm of RSI zullen leiden.

Het kan daarom geen kwaad nu toch eindelijk eens sneltoetsen uit het hoofd te leren. Document openen? Control+O intoetsen. Om maar eens een veelgebruikte combinatie te noemen. Hoe minder de hand de muis beroert, hoe kleiner de kans op muisarm of RSI. Maar we zijn lui, sneltoetsen zijn ingewikkeld en die armpijn, die voelen we nog niet. Computermuizen zijn nog altijd onmisbaar.

Muizen zijn al een tijdje staartloos. Ze scheren over je bureau en kunnen zich zonder de hinderlijke plastic staart soms meters van het computerscherm verwijderen. Bovendien evolueren onze vrienden zich snel. Trust heeft nu muizen op de markt gebracht met een zogenoemde ‘tilt’-knop. Dit is een scrollwiel dat op de kop van de muis is bevestigd en waarmee je in vier richtingen kunt scrollen. Websites die breder zijn dan het computerscherm kunnen dus makkelijker bekeken worden.

De Trust Wireless Optical Mouse MI-4520T heeft twee oplaadbare batterijen in zijn buik. Deze batterijen worden na gebruik opgeladen in een basisstation, die met een kabel in de muispoort van de computer bevestigd is. Ook als de computer is uitgeschakeld, laadt de muis gewoon op. Via een sensor in het basisstation worden de bewegingen van de muis, zelfs op anderhalve meter afstand, gevolgd. Het basisstation geeft de coördinaten van de cursor aan de pc door.

Voor iedereen die gewend is geraakt aan een stroef schuivende muis met staart (die hinderlijk aan het toetsenbord of andere bureauartikelen blijft haken), is de draadloze muis met tiltfunctie even wennen. De muis is soepel en beweegt nauwkeurig. Een klein tikje tegen het apparaatje en de cursor verschuift meteen. Volgens Trust hoef je met deze muis niet zoveel bewegingen te maken voor het gewenste resultaat. De kans op armklachten zou verminderen.

Aan de andere kant waarschuwt Trust in de ‘kleine lettertjes’ dat lange perioden van herhaalde bewegingen in een slecht georganiseerde werkruimte de oorzaak kunnen zijn van lichamelijk letsel aan zenuwen, pezen en spieren. Trust verwijst naar Logitech voor verantwoord gebruik van toetsenbord en muis, te bekijken op www.logitech.com/comfort. RSI is niet uitgesloten. Zelfs niet met deze muis.

    • Laura van Baars