Een knoest van zilver in het tafelblad

Studio Hergebruik

Op de plaats waar over drie jaar de 185 meter hoge Luxortoren van architect Ren Steevensz moet verrijzen, is nu Studio Hergebruik gevestigd. Het is een schitterende slooplocatie voor dit initiatief van eigenaar Jan de Haas. En passend bij de gedachte achter de studio: hergebruik, recycling en misbruik van materialen, waaronder ook gebouwen. De deelnemende kunstenaars zijn volgens De Haas niet bezig met het verbeteren van de wereld of het sparen van het milieu, maar aan het kijken wat voor mooie, spannende en idiote dingen er kunnen met bestaande materialen.

Beneden is de winkel, waar producten te koop zijn van bekende ontwerpers. Jos van de Meulens Paperbag en de sloophouten meubeltjes van Piet Hein Eek bijvoorbeeld, maar ook werk van kunstenaars die ‘in residence’ in Studio Hergebruik werken. De werkplaats waar de kunstenaars bezig zijn, is zichtbaar achter een grote kast in de ruimte, die enkel door wat strategisch geplaatste wanden wordt ingedeeld.

Boven bevindt zich de expositieruimte waar nu de tentoonstelling Lost & Found wordt gehouden. Te zien zijn Arnout Vissers ouderwetse colaflessen die via een speciaal in Afrika geleerd smeltprocédé omgevormd zijn tot karaffen. En vermalen bestaand aardewerk, door Annelies de Leede in een nieuwe mal tot korrelig gestructureerde kommen gemaakt. Miriam van de Lubbe heeft een knoest in een simpel tweedehands notenhouten tafeltje vervangen door een intrigerende zilvervlek. Voelt heerlijk, staat mooi.

Maar het is misschien wel spannender om door het grootste project, het reusachtige pand, te dwalen. Beneden, achter de werkplaats, is een ruimte die eerder werd verwoest door een brand. Het vervormde gesmolten interieur is gelaten zoals het eruitzag na het blussen.

Boven is het groot, groter grootst. De ruimte achter Lost & Found loopt helemaal door tot aan het Hilton Hotel. Het is kaal en leeg, donker en rommelig en een heerlijke ruimte om symposia te organiseren over recyclebouw of werkplekken in te richten. Zoals Jan Willem van Breugel heeft gedaan in een hoekje waar hij de muren knallend geel heeft geschilderd. Eenieder mag daar een kijkje nemen hoe hij van fietsbanden tasjes in elkaar vlecht.

Het enige wat nog origineel is uit de tijd dat hier de chique meubelzaak Panders zat, is de statige, luie trap. Als je bovenstaat, zie je dat er in het plafond een groot gat is gezaagd waar de lampen van 010 van perspex reclamebordfronten doorheen hangen. Het gat is afgebakend met een balustrade van roosters. Afkomstig uit de chemische industrie. Voor 75 cent per kilo.

Lost & Found, werk van 22 ontwerpers. T/m 31 aug in Studio Hergebruik, Coolsingel 53, Rotterdam. Wo t/m za 12-18u, zo 13-17u. Inl: 010-4133660
    • Viola Lindner