DUITSLAND

Klaus Maria Brandauer Portrait of German actor Klaus-Maria Brandauer, taken 05 May 2003 in Hamburg during a photocall of a production of German TV ARD "Im Visier des Boesen" ("In the Eye of the Evil").
Klaus Maria Brandauer Portrait of German actor Klaus-Maria Brandauer, taken 05 May 2003 in Hamburg during a photocall of a production of German TV ARD "Im Visier des Boesen" ("In the Eye of the Evil"). AFP

Optische grapjes Al in 1664 noemde een Duitse kunstliefhebber hem ,,een wonder van onze tijd’’. Tot over de grens reikte de roem van Rembrandt en in Berlijn zijn niet minder dan drie tentoonstellingen aan zijn werk gewijd. De hoofdtentoonstelling Genie auf der Suche vestigt vooral de aandacht op de experimenteerdrift die de ambitieuze schilder zijn leven lang aan de dag legde. ,,Het is verbluffend hoeveel tijd hij aan onderzoek besteedde’’, noteerde zijn leerling Samuel van Hoogstraten. Dat de meester niet alleen met lichteffecten bezig was maar ook met optische grapjes blijkt uit het Meisje in een lijst. Een prachtig kind leunt met haar handen op de glanzende lijst van een schilderij – niet de echte, maar eentje die Rembrandt op het doek aanbracht. Van 4 aug t/m 5 nov in de Gemäldegalerie, Stauffenbergstr. 40, Berlijn. Inl 0049-302662109 en www.smb.spk-berlin.de.

Brecht in een paleis Hij speelde de hoofdrol in de film Mephisto. Nu regisseert het acteerbeest Klaus Maria Brandauer Brechts Dreigroschenoper. Met een daklozenkrant sloot Brandauer een deal: in ruil voor reclame in dat blad mogen de verkopers naar de repetities komen kijken. Dat ligt in de lijn van Brechts socialisme. Maar met het socialisme van Klaus Maria is iets aan de hand. Brandauer brengt het moralistische muziektheaterstuk over armoe en aanverwante zaken in een commercieel theater. Het Admiralspalast aan de Friedrichstrasse in Berlijn had altijd al iets frivools en nu, na een periode van leegstand en verval, doet de nieuwe eigenaar daar nog een schepje bovenop: hij maakt van het complex ook een badhuis en nachtclub.

Inl: www.admiralspalast.de en 0049-3047997499.

En verder Nature One, festival voor electronische muziek, van 4 t/m 6 aug op raketbasis Pydna in Kastellaun: www.nature-one.de; Moritzburg Festival, kamermuziek o.l.v. cellist Jan Vogler, van 5 t/m 26 aug in Moritzburg bij Dresden: www.moritzburgfestival.de; Man Ray bis Sigmar Polke, foto’s van Man Ray, Alexander Rodtschenko, Nan Goldin ea, t/m 24 sept Städtische Galerie, Delmenhorst: www.staedtische-galerie-delmenhorst.de; Verloren Paradijzen van Hans Post t/m 17 sept Haus der Kunst, Prinzregentenstr. 1, München. Inl 0049-892112 71 13 & www.hausderkunst.de.